Č. Budějovice zažalovaly exprimátora Thomu kvůli milionové pokutě

Exprimátor Českých Budějovic Juraj Thoma čelí spolu s bývalým vedením města občanskoprávní žalobě. Podala ji současná městská rada, která požaduje uhrazení pokuty 1,3 milionu korun. Sankci magistrátu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za podpis smlouvy na IT služby.

Město v roce 2007 uzavřelo smlouvu na zajištění služeb výpočetní techniky a v roce 2010 ke kontraktu podepsalo dodatek. Podle ÚOHS ale pochybilo. Úřad proto v roce 2012 uložil Českým Budějovicím pokutu s neodkladným účinkem splacení, kterou před dvěma lety město také zaplatilo.

Budějovice ale zároveň proti rozhodnutí úřadu podaly nejprve rozklad a poté i správní žalobu, o které dosud není rozhodnuto. V pondělí navíc uplyne dvouletá promlčecí lhůta, v jejíž době mohla radnice podat civilní žalobu na náhradu škody. Proto se rada ve čtvrtek rozhodla, že pokutu bude soudně vymáhat po bývalém vedení.

Šanci na získání peněz dává radnici nedávný nepravomocný precedentní verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, který bývalému starostovi Prahy 2 Jiřímu Paluskovi (ODS) přikázal, aby městské části zaplatil třísettisícovou pokutu. Tu Praha 2 dostala od antimonopolního úřadu za zakázku na vytápění, která proběhla bez veřejné soutěže. Paluska se odvolal, případ tak bude řešit pražský městský soud. 

Thoma podle obžaloby způsobil škodu 8,7 milionu

Kauzu smlouvy k dodávce výpočetní techniky s firmou BitServis z roku 2010 řeší od loňského roku českobudějovický soud. Podle obžaloby tehdejší primátor Thoma (Občané pro Budějovice) podepsal dodatek ke kontraktu za 37 milionů korun, aniž jej schválila rada. Dopustil se tak údajně zneužití pravomoci úřední osoby.

Obžaloba tvrdí, že na základě znaleckých posudků mohlo město stejné služby pořídit za 28 milionů korun. Thoma by tak v případě prokázání viny způsobil radnici škodu ve výši 8,7 milionu korun. Bývalý primátor od počátku obvinění odmítá. Soud by se měl jeho případem opět zabývat v září.

Budějovice mají stále provizorní vedení

České Budějovice mají teď provizorní vedení města. Na červnovém zasedání zastupitelé odvolali primátora Jiřího Svobodu (ANO) a následně se rozpadla i koalice ve složení ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL. O složení nové radniční koalice strany a hnutí zatím stále jednají.