PVK: Kontaminaci vody způsobila kanalizace ze Střešovic

Praha - Nedávnou kontaminaci vody v Praze 6 nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, ale průsak z kanalizace, na kterou je mimo jiné napojena Ústřední vojenská nemocnice. Na čtvrtečním jednání zastupitelstva Prahy 6 to řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos.

Několik tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče bylo bez pitné vody od 24. do 28. května. Onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže.

„Slepé rameno bylo odpojené, nemohlo být příčinou kontaminace,“ uvedl ředitel. PVK udělala řadu sedmimetrových sond a ještě v době havárie prostřednictvím georadarového průzkumu našla nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu. „V místě křížení byl průsak odpadní vody do vodovodního potrubí,“ tvrdí Mrkos. Podle zákona přitom musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním. „Takové porušení norem jsme v Praze ještě nezaznamenali,“ uvedl.

Kanalizace napojená mimo jiné na střešovickou nemocnici pochází z roku 1925, vodovod byl pod ni uložen v roce 1960. „O tom křížení nebyla žádná zmínka - ani v projektu ani v žádných mapách,“ doplnil Mrkos. Podle mluvčího PVK Tomáše Mrázka má nemocnice vlastní čistírnu odpadních vod, kontaminace infekční odpadní vodou nehrozila. PVK navíc řad okamžitě odstavila a nyní řeší, zda jej opravit nebo postavit nový. Vodovod i kanalizaci prý zřejmě poškodily nedaleké stavební práce, mimo jiné stavby tunelového komplexu Blanka a developerského projektu Royal Triangle, a v poškozených místech se pak voda smísila. Stavaři to ale už dřív odmítli.

Voda byla podle Mrkose znečištěna v pátek 22. května. „Od odpoledních hodin kolovala v Dejvicích kontaminovaná voda,“ řekl. Vyhodnocení laboratorních testů trvalo 48 hodin. Pražská hygienička Zdeňka Jágrová zastupitelům oznámila, že první podezření na onemocnění dostali hygienici od lékařů v sobotu 23. května v pozdních večerních hodinách. V průběhu nedělního dopoledne hygienici a PVK kontaktovali magistrát a policii. Jágrová i Mrkos odmítli vyjádření starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), který tvrdí, že o situaci magistrát informovala radnice.

Lidé po odstavení kontaminovaného vodovodu chodili k cisternám pro pitnou vodu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Starosta ve čtvrtek zastupitelům řekl, že bude žádat prošetření situace kolem znečištěné vody a také smluv uzavřených s PVK a firmou Veolia. Podle Mrkose byla sestavena speciální vyšetřovací komise magistrátu, v níž usedli mimo jiné technici a odborníci ze zdravotnictví a hygieny. Tato komise zveřejní výsledky svého šetření příští týden. „PVK navíc preventivně vytipovává problematická místa vodovodních řadů, která kontroluje a provádí jejich zkoušky,“ řekl Mrázek.

Odstávka vody se podle dřívějších odhadů dotkla zhruba 32 000 lidí. Starosta dnes ale uvedl, že šlo o zhruba 18 000 obyvatel Prahy 6.

Žádost o vyšší odškodnění

Na společnost Pražské vodovody a kanalizace se zatím obrátilo přes 5000 žadatelů o odškodnění. „Na pojišťovnu jsme poslali zhruba 2500 žádostí a pojišťovna 1500 žadatelům již peníze vyplatila,“ konstatoval Tomáš Mrázek, mluvčí společnosti PVK.

Někteří obyvatelé Prahy 6 ale požadují za potíže způsobené kontaminovanou vodou vyšší odškodnění než aktuálních 5000 korun. Zatím jich je 850 - přihlásili se právní kanceláři, která se ve věci angažuje. Jsou také členy nové občanské iniciativy, která vznikla pod názvem Otrávení Pražané a klade si za cíl řádně prošetřit příčiny kontaminace vody v Dejvicích a v Bubenči a adekvátně odškodnit občany.

Členkou iniciativy je například Regina Pešková - její malý syn dostal z kontaminované vody průjem a jeho zdravotní problémy trvaly déle než 14 dní. „Myslím, že 5 000 je rozhodně málo, když si vezmu, co všechno stály pleny, ubrousky, hojivé krémy na zadeček,“ popsala Regina Pešková.

Cisterna s pitnou vodou v Dejvicích
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle advokáta Davida Bascheriho, který iniciativu Otrávení Pražané zastupuje, by se měla společnost Veolia, která Prahu zásobuje vodou, postavit k situaci čelem a odškodnit všechny obyvatele postižené oblasti. Nejen ty, kteří dodají lékařské potvrzení nebo účtenku z lékárny. Podle něj byli v ohrožení všichni a všichni také museli chodit pro pitnou vodu do přistavených cisteren nebo ji kupovat v obchodech balenou. Výše odškodnění, o které bude advokátní kancelář mimosoudně vyjednávat, se má pohybovat v rozmezí od 5 až do desítek tisíc korun. 

Ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos v reakci na tyto snahy ale uvedl, že o vyšším odškodnění nejsou ochotni jednat. „Sdružení Otrávení Pražané má za sebou komerčního právníka, který celou tu iniciativu vyvolal. Mně to připomíná celou tu hysterii kolem bankovních poplatků, která lidi stála poměrně hodně peněz na soudních poplatcích,“ uvedl Petr Mrkos.

Pražské vodovody a kanalizace se po konzultaci s pojišťovnou domnívají, že odškodnění je dostatečně vysoké. „Individuálně jednáme v několika případech hospitalizovaných osob o vyšším odškodnění. A budeme individuálně jednat s podnikatelskými subjekty,“ doplnil Petr Mrkos. 

Kontaminaci vody způsobil průsak z kanalizace ze Střešovic (zdroj: ČT24)