Vsetínské cukrářky předvedly perníky, které ozdobí královskou svatbu

Vsetín - Svatbu britského prince Williama a jeho snoubenky Kate Middletonové ozdobí velká perníková srdce ze Vsetína. Cukrářkám z tamní střední odborné školy jejich příprava a zdobení trvaly desítky hodin. Kdo by se jejich mistrovskými díly chtěl pokochat, nemusí čekat až na 29. duben, kdy má být mladý pár oddán. Předvedly je už dnes.

Autorkami velkých perníkových srdcí jsou studenky vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka Marie Kolínková a Aneta Malčíková. Marie Kolínková společně s další studentkou školy Markétou Václavíkovou si loni odvezly zlatou medaili z prestižní mezinárodní soutěže cukrářů Culinary World Cup Luxembourg - ve svém oboru tak patří ke světové špičce.

Zdobené krabičky vyložené luxusním taftem pro perníková srdce připravili učni truhlářského oboru na stejné škole. Cukrářky však hotovo ještě nemají - dalších sto malých perníkových srdcí připravují také pro britskou ambasádu v Praze.

Princ William a Kate Middletonová budou oddáni 29. dubna ve Westminsterském opatství, svatební recepce se bude konat v Buckinghamském paláci. Obřadu se zúčastní asi 1900 hostů.

Sladké svatební dary škola odešle do Londýna příští týden. Zda se jemná ruční práce ze Vsetína skutečně dostane až do rukou snoubenců, ale ředitel školy Marek Wandrol neví. „Těch darů tam asi bude hodně, které ze světa dostanou. Takže toto necháváme náhodě,“ řekl.

Výroba perníků na střední škole Josefa Sousedíka ve Vsetíně je obestřena tajemstvím, chloubou je hlavně poleva. „Naše škola zvažuje, že si na polevu nechá udělat ochrannou známku,“ prozradila učitelka Jaroslava Londová. 

Cukrářka zdobí perníkové srdce
Zdroj: ČT24