Školy se chystají na začátek školního roku

Křešice/Vysočina - Vytopená škola v Křešicích na Litoměřicku se otevře dětem 2. září. Většina oprav je i díky místním učitelkám, které škole věnovaly svůj volný čas, hotová. Rekonstrukce, opravy a úklid finišují i v dalších školách, které červnová povodeň nezasáhla. Ne všechny ale stihnou otevřít včas, někde tak zahájí výuku až o týden či dva později.

Červnová povodeň vytopila v Křešicích přes 260 domů, mezi nimi základní a mateřskou školu. Obec spolu s vedením musí obě budovy zprovoznit do začátku září, jinak by hrozilo, že rodiče přehlásí své děti do škol v jiných obcích. Od prvních dnů pomáhali s opravami dobrovolníci, firmy i učitelé, kteří obětovali škole většinu dovolené. Dnes už vedení obce ví, kolik budou opravy stát. „Celkové škody přesáhnou dva a půl milionu,“ spočítal starosta Václav Kovařík (ČSSD).

Ředitelka Lenka Špittová se nejvíce bála toho, že rodiče kvůli opravám přehlásí své děti do jiných škol. Dnes je už klidnější. „Mysleli jsme si, že už tohle pondělí otevřeme, nicméně 2. září se nám to stoprocentně povede,“ říká. Základní i mateřská škola přivítá všechny své žáky plně funkční, včetně náhradních prostor pro družinu, kterou se ještě zcela vysušit nepodařilo.

Školy se připravují na děti (zdroj: ČT24)

Na nový školní rok se chystají i školy v dalších krajích. Učitelé nastoupí do práce příští týden, žáci pak 2. září. Ne všude ale termín stihnou. Třeba ve Velkém Beranově na Vysočině si kvůli rekonstrukci budovy za 18 milionů o týden prodlouží prázdniny - do nově opravené školy přijdou žáci poprvé 9. září.