Přijela bezpečnostní agentura a prostitutky od Dvořiště zmizely

Dolní Dvořiště (Českokrumlovsko) – Bezpečnostní agentura začala hlídkovat v okolí Dolního Dvořiště. „Výzbrojí“ jejích pracovníků, které najala radnice, je pouze kamera a úkolem shromažďovat důkazy o tom, že místní prostitutky porušují obecní vyhlášku a nabízejí služby přímo u silnice. Ženy vyhlášku dosud ignorovaly a radnice neměla způsob, jak jejich činnost prokázat. Nasazení agentury ovšem podle všeho zafungovalo, v první dny je u silnice téměř pusto.

Státní silnici z Českých Budějovic do Lince sice stále lemují reklamní poutače, ale prostitutky těsně před hranicemi již na okraji silnice nestojí. Radnici se – alespoň prozatím – podařilo vystrnadit je od silnice po dvacetiletém úsilí. Zafungovalo najmutí bezpečnostní agentury, která činnost lehkých žen zaznamenává, obecní úřad by potom měl důkazy o porušování vyhlášky a mohl sáhnout k trestům. „Bude s nimi řešen zákaz pobytu v naší obci,“ pohrozila starostka Helena Panská.

K trestům ale radnice přistoupit nemusela, první dny po začátku činnosti bezpečnostní agentury jako by se po prostitutkách slehla země. Při kontrolní jízdě s kamerou ČT zaznamenali kontroloři u silnice v okolí Dolního Dvořiště minimum prodejných žen. „Všechny pochopily to, co jsme jim vysvětlovali – že na tomto území prostě nebudou,“ uvedl koordinátor bezpečnostní agentury Petr Remiáš.

Krok obce, u které čekaly prostitutky na řidiče u silnice již od 90. let, ale kritizuje organizace Rozkoš bez rizika. Upozorňuje, že domnělé slehnutí země pouze znamená, že se problém přesune jinam. „Stane se to, že ženy, které pracují v Dolním Dvořišti, se na základě represivního opatření přesunou do jiných oblastí,“ varovala Monika Kochlöflová ze sdružení. Podle Rozkoše bez rizika by mnohem lepším opatřením byla změna zákonů.

Jiná legislativa účinně omezuje prostituci jen několik kilometrů od Dolního Dvořiště – v rakouských příhraničních obcích. Prostituce je uznávána jako legální způsob obživy a prostitutky pracují většinou v klubech. Situaci ovšem pomáhá i policie. Dopravní hlídky v rámci své práce bedlivě sledují, zda u hlavních tahů směřujících k hranicím spoře oděné ženy nepostávají.