Těžba kaolinu u Jenišova naráží na odpor místních

Jenišov - Část obyvatel Jenišova u Karlových Varů protestuje proti těžbě kaolinu blízko domů. Obávají se zhoršení životního prostředí. Firma už má ale všechna povolení a tvrdí, že lidé o plánované těžbě věděli ve chvíli, když si kupovali pozemky.

Těžba kaolinu u Jenišova naráží na odpor místních (zdroj: ČT24)

„Máme řádné povolení, máme dobývací prostor, všechno podle zákona, všichni, co tam jsou, o tom velice dobře věděli,“ tvrdí generální ředitel Sedleckého kaolinu Vojtěch Zítko. „Nic takového jsem nevěděl, nikdo mi to neřekl,“ stojí si za svým Milan Tomeš, jeden z místních.

Na místě budoucího lomu zatím probíhají přípravné práce. Těžební firma tu vybudovala ochranný val, který je jen 50 metrů od rodinných domů. „Takže teď máme výhled na haldu nevzhledného jílu,“ stěžují si místní. V ruce mají i odborný posudek, podle kterého má těžba kaolinu na ovzduší negativní vliv.

V okolí Jenišova je největší ložisko kaolinu v Česku. Těžba by tu podle odhadů mohla probíhat až 40 let. Ložiskové území je i pod velkou částí obce. Starosta tvrdí, že těžbu zakázat nemůže. „Kaolin je výhradní surovina státu, patří státu a stát si určuje, kde ji bude těžit,“ konstatuje starosta Ivan Truksa (nez). Na kaolinu stojí porcelánový a keramický průmysl. 

Místní chtějí plánovanou těžbu odvrátit a uspořádat referendum. „Věříme tomu, že to lze zastavit. Jinak bychom do toho nešli,“ tvrdí. Před sedmi lety odmítli těžbu kaolinu i lidé v sousedním Mírově. Na místě teď znovu probíhá ekologický audit.