Po bouřkách byly bez proudu tisíce domácností, vlaky nabíraly zpoždění

Po silných bouřkách se v pondělí ocitlo bez proudu několik tisíc domácností, a to zejména na Vysočině, na jihu Moravy a v Plzeňském kraji. Okolo 20:00 to bylo zhruba 3700 odběrných míst, nejvíc na Jihlavsku a Břeclavsku. Energetikům se daří relativně rychle poruchy odstraňovat. Problémy byly také na železnici. Na koridoru mezi Prahou a Drážďany se porouchalo zabezpečovací zařízení. Vlaky nabíraly až tříhodinová zpoždění.

„Kvůli silným bouřkám, které se přehnaly přes Vysočinu a jižní Moravu, evidujeme na našem distribučním území zhruba 3500 domácností s omezením dodávek elektrické energie a devět poruch na vedení vysokého napětí,“ sdělil večer mluvčí EG.D Roman Šperňák. Nejvíce postiženými oblastmi bylo Jihlavsko, kde bylo bez elektřiny 1500 odběratelů, a Břeclavsko na jižní Moravě se 1400 místy. Na Třebíčsku se výpadky týkaly asi čtyř set odběratelů.

Dodávky elektřiny se podle mluvčího daří rychle obnovovat, ještě v 19:00 evidoval EG.D přes 6500 domácností bez proudu.

Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že momentálně řeší jednu poruchu na vedení vysokého napětí v Plzeňském kraji. Bez elektřiny bylo kvůli tomu asi dvě stě domácností na Rokycansku. „Pracujeme na obnovení dodávky,“ dodala. Nejčastějšími příčinami poruch byly pády stromů a větví do vedení.

Problémy na železnici

Kvůli bouřkám a popadaným stromům byl přerušen provoz na trati mezi Prahou a Drážďany ve stanici Hrobce u Bohušovic nad Ohří. V úseku uvázly i některé mezinárodní spoje. Rychlíky Labe a Krušnohor v daném úseku České dráhy zrušily.

Kvůli stromům a větvím na silnici vyjížděli hasiči také na Vysočině mimo jiné do Černovic a Humpolce na Pelhřimovsku nebo Hodic a Třeště na Jihlavsku. Mezi Třeští a Kostelcem u Jihlavy nejezdily vlaky kvůli stromu spadlému v kolejišti. Podle informací Českých drah byly odřeknuté dva spoje.

V některých obcích na Třebíčsku napadala během krátké doby vyšší vrstva krup, teplota během bouřky výrazně poklesla. 

Silné bouřky přišly i na jižní Moravu. Nejvíc problémů řešili hasiči na Břeclavsku a Znojemsku. V Břeclavi silný vítr utrhl i část střechy na bytovém domě, informoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.  

Meteorologové rozšířili výstrahu

Před silnými bouřkami původně meteorologové varovali pouze ve východní polovině Česka. V průběhu odpoledne ale územní platnost výstrahy rozšířili. „Bouřky se na území Čech vyvíjejí dynamičtěji, než jsme předpokládali. Na Žatecku jsme dokonce zaznamenali i štěpení, které svědčí o supercelárních bouřích. Proto jsme se rozhodli pro rozšíření výstrahy o oblast od Vysočiny až do západních Čech, kam navíc směřují i další bouře z Německa,“ sdělil ČHMÚ.

Výstraha platila pro celý Karlovarský, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, pro celou Vysočinu a Prahu a části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje.

„Je třeba dbát na bezpečnost, zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ uvedli odpoledne pracovníci ČHMÚ. Lokálně hrozí také rozvodnění malých toků, zatopení podchodů či podjezdů.

Tropický víkend

Další dny by měly být většinou bez srážek, maximálně s ojedinělými přeháňkami. Teploty předpovídá ČHMÚ v úterý podobné jako v pondělí, ve středu a v pátek se dostanou blízko pod třicet stupňů Celsia a tropické úrovně znovu dosáhnou ve čtvrtek, a zejména o víkendu. To se mají vyšplhat až na 34 stupňů Celsia.

Koncem víkendu a v pondělí má začít od západu přibývat oblačnost doprovázená přeháňkami a bouřkami.