Mráz na Boží narození, zima se udrží bez proměny

Jedna z nejznámějších pranostik vztahující se k prvnímu vánočnímu svátku dává aspoň pro hory naději na mrazivé počasí i pro další dny. A opravdu, v pátek by mohlo na horách dalších pár centimetrů připadnout. I v nížinách se pár sněhových vloček objevit může, ale na rozdíl od hor se sníh v nižších polohách neudrží.

Na horách a někde i ve středních polohách bylo ráno na Boží hod vánoční mrazivé. Pod minus čtyři stupně Celsia spadly teploty v nejvyšších polohách Krkonoš, Krušných hor, Šumavy, Jeseníků i Beskyd. Do rána napadlo nejvíc sněhu na hřebenech Šumavy a Krkonoš.

Díky síti automatických sněhoměrných stanic máme detailnější a hlavně aktuální přehled z míst, která jsou v odlehlejších a složitě přístupných koutech Česka. Výška sněhu a někdy i jeho vodní hodnota se tu zaznamenává automaticky, buď pomocí laserů či ultrazvuků a taky na speciálních polštářích. Stanice napříč Českem provozuje Oddělení aplikované hydrologie Českého hydrometeorologického ústavu.

Chladné počasí bude pokračovat i dál, za pátek může na horách připadnout i dalších deset centimetrů. Pak se k nám ale rozšíří výběžek vysokého tlaku vzduchu od západu, a proto budou sněhové přeháňky jen ojedinělé a v sobotu napadne maximálně do jednoho centimentru.

Noc na 26. prosince bude znovu mrazivá, minima budou mezi minus jeden a minus pět stupňů Celsia, při vyjasnění na sněhu i kolem minus sedmi stupňů Celsia. Při poklesu teplot pod nulu se může tvořit náledí nebo zmrazky. Výstraha začne platit od 18:00 hodin. A s riziky počítejme až do sobotní desáté dopoledne. Přes den budou maxima kolem nuly. Na horách ale zůstane celodenní mráz – v tisíci metrech budou maxima kolem minus pěti stupňů Celsia.

Výstraha ČHMÚ – náledí a zmrazky – od 25. 12. 18:00 do 26. 12. 10:00
Zdroj: ČHMÚ

V neděli bude podobně jako v sobotu málo oblačnosti, ale od západu jí bude navečer přibývat. Noc na neděli bude ještě chladnější, při vyjasnění na sněhu může být i kolem minus devíti stupňů Celsia, přes den pořád kolem nuly. Na východě Česka bude zesilovat vítr, nárazy může mít až 70 kilometrů za hodinu.

I v úterý bude větrno – znovu hlavně na východě Česka. Nárazy tam na horách budou i až 110 kilometrů za hodinu. V západní polovině Čech bude vítr jen mírný. Teploty v noci i dál pod nulou, přes den dva až šest stupňů Celsia, na západě pořád chladněji – kolem jednoho stupně Celsia.

  • – 25. 12. pátek: 0 až 10 cm
    – 26. 12. sobota: 0 až 1 cm
    – 27. 12. neděle: 0 cm
    – 28. 12. pondělí: 0 až 10 cm
    – 29. 12. úterý: 0 až 5 cm
    – 30. 12. středa: 0 až 1 cm
  • Zdroj: ČHMÚ
  • Pondělí:
  • – nad 600 m n. m., na západě nad 400 m n. m.
  • Úterý:
  • – nad 600 m n .m., na západě i v nížinách.
  • Zdroj: ČHMÚ

Do konce roku pak budou teploty odpovídat průměru prosincového normálu. Přes den bude lehce nad nulou – kolem dvou až tří stupňů Celsia nejčastěji, po ránu bude i dál mrazivo. Na horách počítejme většinou s celodenním mrazem.