S omítkou, či bez omítky? Pardubice chystají referendum o podobě Zelené brány

Současně s podzimními volbami do Poslanecké sněmovny se v Pardubicích uskuteční místní referendum o budoucí podobě Zelené brány. Má rozhodnout, zda známé památce zůstane současné pohledové kamenné zdivo, nebo ji pokryje omítka. O plebiscitu rozhodli v noci na pátek zastupitelé.

„Byly i další návrhy, aby nebylo referendum a rovnou se rozhodlo, že se brána bude jen konzervovat a zůstane kamenná. Nakonec neprošly a bylo jasně odhlasováno referendum,“ řekl mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

V hlasování budou lidé odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, aby při opravě Zelené brány byly obnoveny vnější omítky?“ Před referendem bude připravena informační kampaň, která bude vysvětlovat všechny souvislosti, klady a zápory obou řešení. Náklady na plebiscit se odhadují na 300 tisíc korun. 

Zelená brána s 59 metry je jako historická dominanta častým námětem pohlednic a je jedním ze vstupních míst do historického centra. Stavba, tedy věž a předbraní, pochází z roku 1507. V roce 1538 ji postihl požár, po opravě se zvýšila o 13 metrů. Od roku 1542 má současnou podobu zastřešení. V roce 1912 město v duchu historického purismu na bráně na návrh architekta Bóži Dvořáka odstranilo omítku.

Průvod jezdců na koních projíždí Zelenou bránou
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Omítka by dominantu měla ochránit před prasklinami způsobenými počasím

V březnu zastupitelé rozhodli, že historickou památku a dominantu města má po více než sto letech pokrýt omítka, což by ji ochránilo před působením počasí. Někteří zastánci současné kamenné podoby však argumentovali, že nová omítka bude příliš trpět povětrnostními vlivy, dlouho nevydrží a budou se na ní tvořit skvrny. Za vhodnější považují konzervaci kamenného zdiva.

Zastupitelé proto už 29. dubna schválili záměr vyhlášení místního referenda ke způsobu opravy, jeho konání navrhli Jan Hrabal (ANO) a radní Vít Ulrych (Koalice pro Pardubice).

Město disponuje odborným posudkem, který naznačuje, že omítka zdivo lépe ochrání. Poškozují ho teplotní rozdíly, v létě se povrch kamene ohřeje, uvnitř je ale chladný, což způsobuje praskliny. Sanování zdiva bez použití omítky by bylo podle odborníků nutné v několikaletých intervalech opakovat.