Soud zmírnil trest motorkáři za sražení policistky. Místo vězení dostal podmínku

Za sražení policistky při dopravní kontrole v Mohelnici na Šumpersku v říjnu roku 2018 uložil v pondělí šumperský soud sedmatřicetiletému Lukáši Pulkertovi trest 20 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Stejný soud mu původně uložil 2,5 roku vězení, rozsudek však zrušil olomoucký krajský soud. Muž byl původně souzen za násilí proti úřední osobě, hájil se však, že nešlo o úmyslný trestný čin, policistku prý chtěl objet. Krajský soud po vrácení případu překvalifikoval čin na ublížení na zdraví z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný, žalobce se okamžitě odvolal.

Pulkerta hlídka zastavovala kvůli dvojnásobnému překročení rychlosti, navíc jel pod vlivem drog, bez řidičského průkazu a na neregistrovaném stroji. Policistka po sražení utrpěla z pohledu lékařů středně těžké zranění.

„Soud obžalovaného shledal vinným, a to přečinem ublížení na zdraví z nedbalosti. Jedná se o změnu v právní kvalifikaci oproti původnímu rozsudku, který byl částečně zrušen krajským soudem, a ve kterém bylo jednání obžalovaného kvalifikováno jako zločin násilí proti úřední osobě,“ řekl v pondělí mluvčí šumperského soudu René Braun.

Soud muži navíc stanovil dohled a zákaz požívání omamných a psychotropních látek s povinností nechat se testovat na jejich přítomnost probačním úředníkem. „Obžalovanému byl také uložen trest zákazu činnosti řízení motorových vozidel v délce čtyři roky,“ doplnil mluvčí soudu.

Případ se stal v říjnu 2018, událost byla zachycena na videozáznamu, který policisté zveřejnili. Policisté nejprve při dopravní kontrole v Družstevní ulici v Mohelnici naměřili motorkáři rychlost 92 kilometrů, v Uničovské ulici se ho proto snažila zastavit další policejní hlídka.

Podle obžaloby chtěl Pulkert policistku objet, ustoupila však na stejnou stranu

Policistka stála v jízdním pruhu motocyklu s terčem ve vztyčené ruce a chtěla jej zastavit. Řidič zpomalil, poté ve vzdálenosti dvou až tří metrů od ženy přidal plyn a ze strany do ní najel, stojí v obžalobě. Policistka se snažila střetu zabránit, ale to se jí nepodařilo a spadla bokem a hlavou na vozovku. Pulkert po nárazu spadl z motorky, policisté jej vzápětí zpacifikovali.

Muž byl původně obžalován z trestného činu násilí proti úřední osobě, jehož znakem je přímý úmysl. Hrozila mu tehdy sazba až šest let vězení. Pulkert však celou dobu procesu popíral, že na policistku najel úmyslně, snažil se ji prý objet a ujet. V té chvíli však policistka ustoupila stejným směrem, proto došlo ke střetu, tvrdila obhajoba.

První rozsudek v případu padl u okresního soudu v říjnu 2019, kraj poté věc vrátil na okres loni v květnu. Po nynějším rozsudku však případ znovu putuje na krajský soud, státní zástupce se odvolal, pokud jde o vinu i trest.