Kalousek: Finanční správa před Babišem zavírá oči

Kalousek: Finanční správa nekoná, zavírá oči (zdroj: ČT24)

Finanční správa nechce v případě kontroverzí kolem pokladny Andreje Babiše a skupiny Agrofert plnit svou povinnost. V Událostech, komentářích to prohlásil předseda TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého tak zavírá oči před údajnými podvody svého nadřízeného.

Celý spor kolem Babišovy kasy vyvolalo zjištění týdeníku Echo o nesrovnalostech v ministrových financích. Před několika lety nakoupil od své někdejší firmy Agrofert korunové dluhopisy za téměř 1,5 miliardy korun. Využil tak mezery v zákoně, protože – vzhledem k legislativním podmínkám – úrokový výnos dluhopisů nepodléhal zdanění.

Babiš současně čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítl, a dal vypracovat na své finance audit. Dvě zprávy auditorských společností potvrdily, že jeho příjmy od roku 1996 dostačovaly na to, aby mohl obligace nakoupit, přibyly ale nové pochybnosti, včetně podezření z daňových úniků, které vznesl Babišův předchůdce na ministerstvu financí a předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek: Finanční správa zavírá oči

Po jednání dolní komory, která Babiše vyzvala, aby podezření z úniků vyvrátil, byl právě Kalousek hostem Událostí, komentářů a za nečinnost ve věci nejasností kolem Babišových transakcí kritizoval Finanční správu – spadající pod ministerstvo financí.

„Finanční správa nechce plnit své zákonné povinnosti, protože její zákonná povinnost v případě dluhopisů, mluvíme-li o korunových dluhopisech, je povinnost zkoumat pravou podstatu operace,“ prohlásil. „Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček nám na rozpočtovém výboru řekl, že konat nebude, byť to má ze zákona uložené. Je zde konflikt zájmů. Finanční správa zavírá oči pravděpodobně proto, že je zaměstnancem svého ministra.“

Pilný: Střet zájmů nevidím

„Nepochybuji o tom, že pan ministr Babiš má nepořádek v účetnictví. To bylo evidentně vidět a je to jeho chyba, nebo chyba jeho podřízených. Pokud ale nebylo nic prokázáno, o žádném střetu zájmů nevím,“ kontroval poslanec za hnutí ANO Ivan Pilný. Finanční správa navíc podle něj ani konat nemůže.

„Žádný finanční úředník není schopen ve firmě posoudit, jestli dluhopisy vydávala oprávněně. To vyžaduje jinou expertizu a tu finanční správa nemá,“ prohlásil s tím, že celé středeční dění proběhlo ve sněmovně jenom ve snaze odvést pozornost od Babišova záměru korunové dluhopisy zdanit.

„Kdyby byl přijat pozměňovací návrh pana Babiše, stovky lidí by přišly o desítky milionů. Ty lidi to znepokojilo. Je třeba vrtěti psem a nasadit křižáckou výpravu proti Babišovi,“ soudí.

Příslušnou novelu chtěl Babiš přičlenit k návrhu zvyšujícímu daňové úlevy pro dárce krve; předkladatelka Věra Kovářová ho ovšem stáhla už den před jednáním o financích šéfa hnutí ANO. Z přičlenění nesouvisejícího tématu měla obavy, protože normu o dárcích by to podle ní politizovalo.