Nytrová: Reakce na moje slova je nepřirozená, strčila jsem do vosího hnízda

Nytrová: Nečerpám z diskusí, mám tým poradců (zdroj: ČT24)

Sociálnědemokratická poslankyně Pavlína Nytrová dementovala své dřívější vyjádření, že informace o údajném negativním vlivu homosexuálních párů na jimi vychovávané děti čerpá v internetových diskusích. V Událostech, komentářích prohlásila, že se opírá o zahraniční studie a k dispozici má i tým poradců. Ohlas svých slov považuje za nepřirozený a domnívá se, že strčila do vosího hnízda.

Frýdeckomístecká poslankyně vzbudila pozornost svým vyjádřením na plénu dolní komory, která ve středu projednávala možnost adopce dítěte homosexuálními páry, přesněji partnerem biologického rodiče. Nytrová prohlásila, že postupná liberalizace společenských poměrů ve prospěch LGBT komunity může vést k tomu, že se homosexuálovou „budou snažit zrealizovat sex s dětmi“.

Obrat poslankyně: Mám tým poradců

Na pozdější otázku reportérky Respektu Ivany Svobodové, kde podobné informace čerpá, doslova odpověděla: „Na internetu. Komentáře pod články, které se této problematiky týkají, na Novinkách a jiných webech.“

V rozhovoru s Lukášem Dolanským v Událostech, komentářích ovšem zdůraznila, že v žádném případě „nedává rovnítko mezi homosexuálem a pedofilem“ a svá slova pro Respekt dementovala coby „nešťastnou reakci“.„Čerpám z volně dostupných zdrojů, relevantních studií a rešerší,“ prohlásila. „Mám tým poradců, který se touto problematikou zabývá. Já se jí zabývám už dva roky. Mám rozsáhlý podkladový materiál.“

Za jeden ze svých zdrojů označila knihy Gabriele Kuby, konzervativní katolické publicistky z Německa: „Kdo má zájem se touto problematikou zabývat a přijmout objektivní stanovisko, má možnost.“ Na vyjádření o homosexuálech a jejich sexu s dětmi trvá, možnost uzavírat registrované partnerství (coby jeden ze stupňů, které údajně směřují k cíli sexu s dětmi) ale zároveň označila za „krok správným směrem“. 

Jakmile získávají gayové možnost pořádat gay pochody v dané zemi, setkávají se s negativními reakcemi a považují to za diskriminaci. Poté, co je odstraněna, chtějí registrovaná partnerství. Poté, co se jim podaří získat registrovaná partnerství, chtějí adopce dětí homosexuálním rodičem. Poté chtějí získat adopci dětí i jiného než biologického partnera. Úplně posledním krokem je sex provozovaný homosexuály a snižování věku dětí při provozování toho sexu.
Pavlína Nytrová
v Událostech, komentářích

Výzvu k odchodu Nytrová nevyslyší

Poslankyně za hnutí ANO Radka Maxová, která zákon o adopci předložila, postoj poslankyně z koaliční strany odmítla. „Také automaticky netvrdíme, že je každá blondýna hloupá. Přijde mi to jednostranné a zbytečně vyvolávající nenávistné reakce a popuzování heterosexuálů vůči homosexuálů. Je to pro mě naprosto irelevantní argument.“

Proti slovům poslankyně Nytrové se ohradila i část vedení sociální demokracie, předseda strany Bohuslav Sobotka chce se svou kolegyní jednat, ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová ji vyzvala ke změně politického dresu.

Nytrová ale výzvu k odchodu z ČSSD vyslyšet nehodlá a má za to, že její slova nebyla ani útočná, ani zesměšňující. „Davová hysterie, která nastala po mém vyjádření, se mi zdá nepřirozená a pravděpodobně jsem se dotkla závažného problému, strčila jsem do vosího hnízda. Proto se teď obrátila taková velká protireakce,“ uvedla.