V Břidličné hořela výrobní linka a střecha haly, škoda je asi dvě stě milionů korun

Požár výrobní linky a střechy haly likvidovali z noci na čtvrtek profesionální i dobrovolní hasiči v Břidličné na Bruntálsku. Oheň způsobil podle předběžných odhadů škodu za dvě stě milionů korun, sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela. Požár se obešel bez zranění. Policejní mluvčí René Černohorský řekl, že podle předběžného zjištění šlo o technickou závadu. V areálu podniku, který vyrábí obalové materiály a polotovary z hliníku, hořelo i letos v červnu.

„Firma to řeší. Naštěstí nevznikly žádné škody na životech ani zdraví,“ řekla mluvčí dotčené společnosti Al Invest Kateřina Pištorová. Ta odhadovanou výši škody po požáru potvrdila.

„Požár pravděpodobně způsobila technická závada na pracovním stroji,“ řekl Černohorský. Při přetrhnutí fólie podle něj zřejmě přeskočila jiskra a zapálila hořlavý materiál.

Člen představenstva Al Investu Jiří Šída České televizi řekl, že hořela lakovací linka. Dodal, že hala splňuje veškeré požární standardy, které jsou určeny na tento typ výroby, a všechny byly v den požáru plně funkční a v provozu. Hala je dle něj rozdělena do několika požárních sekcí a oheň se tak dostal jen do jedné.

Vypočítaná škoda zahrnuje pouze škodu na majetku, ale společnost předpokládá, že výše škody bude daleko vyšší. Nyní podnik čeká na statika a jeho posouzení, podle toho rozhodne o dalším postupu.

Studio ČT24: V Břidličné hořela výrobní linka a střecha haly (zdroj: ČT24)

Požár byl pod kontrolou za tři a půl hodiny

K požáru hasiči vyjížděli ve středu krátce před 22:00, na místě bylo jedenáct jednotek včetně těch ze sousedního Olomouckého kraje. „Dostali požár pod kontrolu za tři a půl hodiny, dohašování jim zabralo zhruba stejnou dobu,“ uvedl Kůdela. Při hašení mimo jiné využili i dvě automobilové plošiny. Až do čtvrtečního rána požářiště kontrolovali dobrovolní hasiči.

Al Invest Břidličná je významným evropským a největším tuzemským výrobcem obalových materiálů a válcovaných polotovarů z hliníku a zaměstnává více než osm set lidí. V roce 2019 měla firma podle výroční zprávy čistý zisk téměř 230 milionů korun při tržbách skoro 4,5 miliardy korun.

Hasiči zasahovali při požáru v průmyslovém areálu společnosti Al Invest Břidličná i na počátku června. Tehdy hořela válcovací stolice a část střechy a požár způsobil škodu odhadovanou na tři miliony korun.