Při požáru se sklad v pražské Uhříněvsi částečně zřítil

V pražské Uhříněvsi hořela skladovací hala o ploše deset krát třicet metrů. Kvůli většímu počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. K ohni vyjížděli kolem 17:00. Podle policie bylo nutné evakuovat několik desítek lidí ze sousední budovy. Hale se propadla střešní konstrukce i boční stěna. Škoda činí odhadem asi 120 milionů korun.

Oheň zasáhl halu v Bečovské ulici, kde bylo podle hasičů uskladněno drogistické zboží. Na místě působilo až 23 jednotek, a to profesionální, dobrovolné i jedna jednotka vojenských hasičů. Po devatenácté hodině dostali požár pod kontrolu. Nyní budou místo dohašovat, což bude ale složité.

Hořící hala se totiž částečně zřítila. Nejprve se propadla část boční stěny a následně i střešní konstrukce.

Hasiči také řešili, že hydrantová síť nestíhá doplňovat cisterny, proto zřídili kyvadlovou dopravu vody. Použili i výškovou techniku a místo rovněž ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník.

Hasiči doporučili nevětrat

Možné příčiny vzniku požáru zatím nejsou známy. Policisté na Twitteru oznámili, že kvůli požáru uzavřeli Bečovskou ulici od kruhového objezdu.

Podle reportéra ČTK na místě se kvůli uzavírce začaly v době požáru tvořit kolony aut a doprava v Uhříněvsi kolabovala. Kolem uzavřené oblasti u hořící haly se také shlukovali lidé sledující požár. Ředitel hasičů však lidem doporučil, aby raději nevycházeli.

Také bylo vydáno doporučení, aby lidé v okolí z preventivních důvodů nevětrali. Na místo byla povolána chemická laboratoř. „Chemici provádí měření koncentrace škodlivin do ovzduší, respektive do obytných částí v okolí,“ doplnili hasiči. „Zatím byly naměřeny nulové hodnoty,“ řekla kolem 18:30 na místě požáru mluvčí hasičů Lucie Jelínková.

Na místě byli rovněž záchranáři. Mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová uvedla, že ošetřovali pouze jednoho hasiče kvůli vyčerpání. Zraněn podle ní při požáru nebyl nikdo.