Další pokuta pro TV Barrandov: Čtvrt milionu za nevyváženou kritiku Národního divadla

Televize Barrandov odvysílala loni v červnu pořad Moje zprávy, ve kterém moderátor a majitel televize Jaromír Soukup kritizuje Národní divadlo za údajně nehospodárné fungování. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) byl ale jeho příspěvek jednostranný a neobjektivní. Televizi tak udělila pokutu 250 tisíc. Pro TV Barrandov to znamená už několikátou pokutu za poslední měsíce.

„Tvrzení byla předkládána jako fakta, přičemž zainteresovaný subjekt nedostal prostor se k těmto domnělým faktům vyjádřit a celý případ byl prezentován jednostranně,“ sdělila místopředsedkyně RRTV Jana Kasalová.

Pořad tak podle rady nebyl objektivní ani vyvážený. Šlo o příspěvek s podtitulem „Národní divadlo na výletě“ ve vysílání pořadu Moje zprávy 16. června loňského roku. Proti pokutě od RRTV se televize může bránit žalobou ke správnímu soudu.

Už několikátá pokuta za poslední měsíce

V posledních měsících jde už o několikátý podobný trest pro Soukupovu televizi. V prosinci vysílací rada udělila TV Barrandov pokutu 200 tisíc korun kvůli nevyváženým příspěvkům o reklamní společnosti JCDecaux.

Problém se opět objevil v pořadu Moje zprávy. Pořadu se týkala i další dvousettisícová pokuta z května loňského roku. I tehdy šlo podle RRTV o tendenční a nevyváženou reportáž, která se zabývala státními zakázkami pro agenturu Dorland.

V srpnu rada vyměřila televizi za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa pokutu 400 tisíc korun. Soukup v pořadu kritizoval firmy, které dostávají pobídky od státu a přitom vyvádějí peníze do zahraničí. Jmenoval při tom automobilku Škoda Auto. „Problém je, že tam prezentoval poměrně výběrově určitá fakta a ta firma se neměla možnost hájit,“ řekl k tomu tehdy předseda RRTV Ivan Krejčí.