Web ČT24 je nejdůvěryhodnější, ukázal průzkum

Praha - Nejdůvěryhodnějšími zpravodajskými servery jsou weby ČT24.cz a iDnes.cz. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch. Novinky.cz si pak udržely pozici nejnavštěvovanějšího internetového zpravodajství. Čtenáři si také čím dál víc zvykají přistupovat na tyto weby pomocí mobilních telefonů či tabletů.

„Nejvíce důvěryhodný je pro respondenty zpravodajský web ČT24.cz a iDnes.cz,“ stojí v průzkumu. ČT24.cz z něj vychází velmi dobře – je druhým nejlépe hodnoceným webem. Dosáhl na známku 2,10, což je jen o dvě setiny horší než u iDnes.cz. Na třetí příčce jsou pak s hodnocením 2,13 Novinky.cz.

Čtenáři mají z internetového servisu zpravodajské stanice ČT24 i velice dobrý první dojem - ohodnotili jej známkou 1,97. Tím se web v této kategorii dostal na třetí příčku za iDnes.cz a Novinky.cz. Na stejné pozici je i co do přehlednosti, v obsahu dokonce na druhém místě. ČT24.cz pak suverénně vede v kategorii množství reklamy. Se známkou 2,41 je na první pozici před zpravodajským webem Českého rozhlasu.

Celkové srovnání zpravodajských serverů
Zdroj: ČT24/Mediaresearch

Zajímavý je také graf s typickými vlastnostmi zpravodajských webů. Podle dvou procent lidí je web ČT24.cz bulvární, hned po ČTK nejintelektuálnější a je i jedním ze čtyř nejaktuálnějších serverů.

Podle průzkumu, který vycházel z více než tisícového reprezentativního vzorku české internetové populace, se hodnocení mužů a žen rozcházelo, přičemž přísnější měřítka měli muži. Týká se to zejména grafického zpracování stránek. Nejkritičtější však byla ke zpravodajským serverům mladá generace. Vadily ji hlavně reklamy a s tím spojená nepřehlednost.

Celkové srovnání ČT24.cz
Zdroj: ČT24/MediaSearch

Nejčastěji sledovanými zdroji zpravodajství jsou televize a weby, na třetím místě pak rozhlas. S velkým odstupem následují noviny a zpravodajství v mobilech. To však letos poskočilo kupředu. Vedle mobilních telefonů a smartphonů lidé pro čtení zpráv využívají i tablety nebo čtečky elektronických knih. Jedná se zejména o vysokoškoláky či mladé lidi z větších měst.

Vedle internetových verzí jednotlivých zpravodajských serverů si do svých mobilních zařízení zvykli stahovat i speciální aplikace. Tou nejstahovanější je ČT24, která vedle živého vysílání stanice nabízí i přehled aktuálních zpráv ze stejnojmenného webu. Čtenáři si nainstalovali taky aplikace webů Novinky.cz a iDnes.cz.

Nejvíce využívané mobilní aplikace pro sledování zpráv z mobilu
Zdroj: ČT24/Mediaresearch