Na posledním rozloučení s Michalem Ambrožem hrál jeho Srdeční příběh i Rolling Stones

V pražském krematoriu Strašnice se uskutečnilo poslední rozloučení s rockovým zpěvákem, kytaristou, skladatelem a textařem Michalem Ambrožem. Frontman skupin Jasná Páka, Hudba Praha a Divoký srdce po delší nemoci zemřel posledního října. Na poslední cestu vyprovodili Ambrože jeho kolegové z branže i fanoušci – a  také hudba.

Poslední sbohem přišli Michalu Ambrožovi dát mimo jiné David Koller a Petr Váša, kteří oba působili ve skupině Jasná Páka a s Ambrožem letos vydali jeho poslední nahrávku s názvem Starej bejt každej neumí.

David Koller ve smuteční řeči zavzpomínal na proslulé hudební večírky, kterých byl Ambrož v osmdesátých a devadesátých letech iniciátorem. „Nejdelší z mejdanů trval čtvrt roku, Petr Kalandra měl u Ambrožů i pyžamo. Michal byl pro mě víc než kamarád, cítil jsem se jako člen jeho rodiny,“ uvedl dojatý Koller.

Rozloučit se přišel i frontman Olympicu Petr Janda, zpěvák kapely Visací zámek Jan Haubert či hudebník Luboš Pospíšil. Mezi dalšími smutečními hosty byli také hudební publicisté Ondřej Bezr a Jan Rejžek, producent Milan Cimfe, zástupci Rádia Beat, kde Ambrož působil jako moderátor, či organizátor festivalu TrutnOFF BrnoON Martin Věchet.

Poslední rozloučení s Michalem Ambrožem
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Poslední rozloučení zahájila reprodukovaná píseň Ambrožovy oblíbené skupiny The Rolling Stones Wild Horses. Dále zazněly skladby Nicka Cavea, PJ Harvey a Ambrožova vlastní píseň Srdeční příběh ze stejnojmenného alba, které v roce 2016 natočil s Kollerem.

Frontman kapel Hudba Praha a Jasná Páka

Svoji nejznámější kapelu Hudba Praha založil Ambrož v roce 1984 po zákazu Jasné Páky, která se v článku Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna ocitla na černé listině. Článek, který byl podepsán fiktivním jménem Jan Krýzl, odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, jež zasáhla především představitele punku a nové vlny. Postižen byl kromě Jasné Páky třeba Pražský výběr. Ambrož kapelu přestavěl a použil tehdy hojně používaný trik – soubor přejmenoval.

Písně Hudby Praha byly podle Ambrože vždy „o chlastu, bolševikovi a o ženskejch“. První etapa Hudby Praha se uzavřela v polovině devadesátých let. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce. Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo.

S Hudbou Praha vydal Ambrož v roce 2019 studiové album Michal Ambrož & Hudba Praha. Předchozí sestava Hudby Praha se rozpadla před osmi lety. Vznikly dva soubory, které navázaly na její tradici – Hudba Praha Band a Michal Ambrož & Hudba Praha.

Vzhledem k problémům s revmatismem se v posledních letech musel vzdát hraní na kytaru. „Už hraju jenom ‚zbytkově‘ s Jasnou Pákou, ale spíše je to show, kytary se držím a snažím se jim to nekazit. Ale hlas mi naštěstí zůstal,“ upřesnil.