Soňa Červená vystoupila v papežské bazilice v Římě jako svatá Ludmila

V papežské bazilice sv. Jana v Lateránu zaznělo ve čtvrtek večer oratorium Nádech věčnosti, které vzniklo k poctě svaté Ludmily. Hlavní role se zhostila pěvkyně Soňa Červená, která nastudovala part české světice v italštině. Scénické provedení skladby bylo z největších kulturních akcí pořádaných u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. V publiku zasedli zástupci Česka i Vatikánu.

Oratorium složil skladatel a dirigent Jan Zástěra. Působí mimo jiné jako šéfdirigent Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Rozsáhlou hudební skladbu vystavěl na významu Ludmilina odkazu pro současnost.

„Nakonec není oratorium jen o Ludmile nebo o Václavovi, jako spíše o nás a o pravdivosti a zodpovědnosti v tom, jak se díváme na svět, na ně, na sebe, na Boha, a co si z toho všeho bereme pro sebe a pro ostatní,“ uvedl.

Zástěra také při uvedení řídil Severočeskou filharmonii Teplice, kterou doplnil Kühnův smíšený sbor. Soně Červené, která před třemi týdny oslavila 97. narozeniny, sekundovali čeští sólisté Lucie Hájková v roli Drahomíry, Petr Nekoranec jako Václav, Jiří Brückler v roli Boleslava a Jiří Hájek jako Jarmil.

Opožděná připomínka

Scénické uvedení oratoria v režii Jiřího Heřmana připomnělo loňské 1100. výročí mučednické smrti české světice. O rok bylo odloženo kvůli pandemii a světová premiéra se loni v říjnu konala ve Vladislavském sále Pražského hradu. Heřman, umělecký šéf Opery Národního divadla Brno, vizuální stránku představení upravil pro odlišný prostor baziliky, pozvaní hosté tak zhlédli trochu jinou podobu než ti loni na Hradě.

Uvedení oratoria bylo vyvrcholením dvoudenních oslav dvou českých světců, sv. Václava a jeho babičky sv. Ludmily. Zástěra složil také hudbu, která doprovázela středeční mši k poctě sv. Václava ve vatikánské bazilice sv. Petra.