Nejlepší je Okupace, rozhodli filmoví kritici. Herecké ceny má „Zátopek“ Neužil a chybující Gajdošíková

Pro Ceny české filmové kritiky je nejlepším snímkem roku 2021 satirické drama Okupace. Jako svůj celovečerní debut tento film natočil Michal Nohejl. Ocenění pro nejlepšího herce si „vyběhal“ Václav Neužil v životopisném titulu Zátopek. Nejlepší herečkou je podle kritiků Pavla Gajdošíková, která zaujala ve snímku Chyby.

Michal Nohejl téměř třicet let natáčel reklamy, případně hudební klipy, než dospěl ke svému celovečernímu debutu. A hned natočil nejlepší film roku 2021. Satirický snímek Okupace se odehrává  v době normalizace, na ospalém večírku divadelních herců, kam jako nezvaný host přijde opilý sovětský důstojník.

Podle kritiků se Nohejl loni ukázal i jako nejlepší režisér. Nechal přitom za sebou režisérské „harcovníky“ Davida Ondříčka i Jana Prušinovského. Debut  mu vynesl rovněž titul objev roku 2021.

Okupaci natočil podle nejlepšího scénáře, usoudili dále kritici. „Ten film je trochu o tom, jak Češi neustále hledají svého okupanta. Možná je to provokativní nápad, že někde hluboko v nás je potřeba hledat někoho, kdo nás bude řídit nebo ovládat, ale mám pocit, že je to poměrně aktuální téma,“ řekl spisovatel a jeden ze scenáristů Marek Šindelka. Příběh s ním napsal autor komiksů Vojtěch Mašek.

Nejlepší mužský herecký – a zároveň atletický – výkon loni v premiérových titulech podal Václav Neužil. Ztvárnil totiž olympijského běžce Emila Zátopka, příprava na roli obnášela i náročné tréninky a vyžádala si Neužilovu až hollywoodskou proměnu.

„Mám velkou radost, že cenu přebírám zrovna za tuto roli, která mě dlouho provázela životem, a ta intimita snad byla znát i navenek,“ věří herec. „Jsem rád, žes ve mně viděl toho Emila dřív než já,“ vzkázal při přebírání ceny režisérovi a scenáristovi Davidu Ondříčkovi.

Trailer: Zátopek (zdroj: ČT24)

Jinak projekt, jehož od nápadu k premiéře trvalo dotáhnout čtrnáct let, odešel s prázdnou. Jisté už také je, že neuspěl ani jako český zástupce v klání o Oscara. Šanci na případná další ocenění má ale ještě v cenách Český lev. 

Pro cenu určenou nejlepší herečce si na jeviště pražského Divadla Archa došla Pavla Gajdošíková. Přesvědčila hereckým výkonem v dramatu Chyby. Hrála ženu, kterou dožene její minulost, někdejší natáčení porna obrátí život naruby nejen jí, ale výrazně zasáhne i do partnerského vztahu. Chyby natočil Jan Prušinovský.

Trailer k filmu Chyby (zdroj: Falcon)

Dokument, který by z loňské tvorby měli lidé vidět, je podle kritiků Jednotka intenzivního života. Debut Adély Komrzý divákům předkládá nelehké téma, týká se totiž těžkosti nemoci i závěru života. S citem ukazuje, jak funguje paliativní péče a jaké mají potřeby a přání pacienti s nevyléčitelnou nemocí.

Animovaný film Myši patří do nebe uspěl jako nejlepší audiovizuální počin. Kritici mu vítězství přiřkli za výtvarnou koncepci. Ta je dílem režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka a také Jana Kurky, jenž se podílel na scénografii. Příběh podle stejnojmenné knihy prostřednictvím vyprávění o nepravděpodobném kamarádství myšky a lišáka zprostředkovává dětským divákům téma smrti a ztráty.

Animace uspěla i mezi krátkometrážními snímky, a to dokumentem Milý tati. „Je to ocenění i pro vietnamskou menšinu,“ prohlásila režisérka Diana Cam Van Nguyenová. Poděkovala i svému otci. Autorka se k příběhu totiž inspirovala dopisy, které jí před lety psal z vězení. 

Záznam: Ceny české filmové kritiky za rok 2021 (zdroj: ČT24)

Rok 2021 přinesl celkem na šest desítek nových celovečerních snímků ucházejících se o hlavní ceny. V deseti kategoriích si sošku pro vítěze mohou odnést hrané, dokumentární i animované tituly. Jak celovečerní, tak krátké filmy.

Další projekty zohlednila kategorie Mimo kino vyhrazená televizním či on-line počinům. Letos ji v nominacích ovládly pořady České televize. Pro sošku si došli tvůrci seriálu Ochránce. Nabídl vhled do práce školního ombudsmana a problémů českého školství.

  • Nejlepší film:
    Moje slunce Mad – producenti Kateřina Černá, Petr Oukropec, Peter Badač, Ron Dyens
    Okupace – producenti Jan Hlavsa, Julie Žáčková
    Zátopek – producenti Kryštof Mucha, David Ondříček
  • Nejlepší dokument:
    Jednotka intenzivního života – Adéla Komrzý
    Láska pod kapotou – Miro Remo
    Nová šichta – Jindřich Andrš
  • Nejlepší režie:
    Chyby – Jan Prušinovský
    Okupace – Michal Nohejl
    Zátopek – David Ondříček
  • Nejlepší scénář:
    Chyby – Roman Vojkůvka
    Moje slunce Mad – Ivan Arsenjev
    Okupace – Marek Šindelka, Vojtěch Mašek
  • Nejlepší herečka:
    Chyby – Pavla Gajdošíková
    Zátopek – Martha Issová
    Zrcadla ve tmě – Alena Doláková
  • Nejlepší herec:
    Okupace – Martin Pechlát
    Shoky & Morthy: Poslední velká akce – Tomáš Magnusek
    Zátopek – Václav Neužil
  • Audiovizuální počin:
    Moje slunce Mad, animace – Michaela Pavlátová
    Myši patří do nebe, výtvarná koncepce – Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka
    Okupace, kamera – Jan Baset Střítežský
  • Cena innogy pro objev roku:
    Diana Cam Van Nguyen – Milý tati
    Šimon Holý – Zrcadla ve tmě
    Michal Nohejl – Okupace
  • Mimo kino:
    13 minut – Vít Klusák
    Kukačky – Biser A. Arichtev, Jan Coufal
    Ochránce – Tereza Kopáčová, Tomáš Mašín, Tomáš Feřtek, Matěj Podzimek
  • Nejlepší krátký film:
    Milý tati – Diana Cam Van Nguyen
    Příběh hrůzostrašné Eliz – Eliška Kováříková, Adam Struhala
    Rudé boty – Anna Podskalská

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení české filmové kritiky. Do každoroční bilance tuzemské kinematografie se také pouští ceny Český lev, na něž dohlíží Česká filmová a televizní akademie. Nominace za rok 2021 vedou filmy Zátopek a Okupace. Výsledky budou známy přesně měsíc po Cenách české filmové kritiky, tedy 5. března. Opět v přímém přenosu České televize.