Nejvíc nominací na ceny Český lev mají filmy Zátopek a Okupace

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace pro 29. ročník Českého lva. Nejvíc sošek, třináct, mohou získat dramata Zátopek a Okupace, jedenáct nominací má Muž se zaječíma ušima, o devět sošek pak bude usilovat Atlas ptáků. Přímo na tiskové konferenci k nominacím byla udělena cena filmových fanoušků a za nejlepší plakát, získal je Zátopek. Ceremoniál s vyhlášením vítězů bude přenášen 5. března živě na ČT1.

Největší pozornosti u akademiků získaly dva filmy se třinácti nominacemi. Životopisné drama Zátopek režiséra Davida Ondříčka a debut režiséra Michala Nohejla Okupace, tragikomické drama z období normalizace. Jedenáct nominací získala fantaskní komedie Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima, film o spisovateli, jemuž náhlý sled událostí otočí život vzhůru nohama.

Devíti nominacemi se může pochlubit Atlas ptáků, sonda do komplikovaných rodinných vztahů a světa komunikačních technologií, jehož režisérem je Olmo Omerzu. Osm nominací si vysloužily Chyby, romantické drama režiséra Jana Prušinovského o vyrovnávání se s vlastní minulostí.

Vyhlášení nominací na ceny Český lev (zdroj: ČT24)

Pět nominací má minisérie Božena

Již podruhé byly otevřeny další kategorie i pro televizní projekty a stejně tak podruhé soutěží samostatně animované a krátké filmy. S pěti nominacemi nastupuje do závěrečného klání televizní cyklus režisérky Lenky Wimmerové Božena o první velké české spisovatelce Boženě Němcové a čtyři nominace získal mezinárodně ceněný animovaný film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, poeticky vyprávějící příběh Češky provdané do Kábulu.

Ceny Český lev budou předány filmovým tvůrcům v sobotu 5. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Večerem bude poprvé provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Ceremoniál nabídne tradičně v přímém přenosu Česká televize na programu ČT1 od 20:10. 

Celkem 184 akademiků vybíralo z 84 hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmů i televizních děl, splňujících statut cen Český lev. V klání o sošky v devatenácti statutárních kategoriích se v závěrečném hlasování utká celkem pětadvacet titulů.