Finále Eurovize proběhne bez české účasti, Cristovao neuspěl

Eurovision Song Contest 2021 (zdroj: ČT24)

Česká republika nepostoupila do finále Eurovize. Zpěvák a tanečník Ben Cristovao neuspěl v semifinále. Populární soutěž sleduje po celém světě více než dvě stě milionů diváků. Pětašedesátý ročník se letos odehrává v nizozemském Rotterdamu. Finále soutěže odvysílá Česká televize v sobotu v devět hodin večer.

Do finále postoupilo ve čtvrtek Srbsko, Bulharsko, Moldávie, Řecko, Finsko, San Marino, Island, Albánie, Portugalsko a Švýcarsko.

Organizátoři současně oznámili, že poslední vítěz hudební soutěže Eurovize, Nizozemec Duncan Laurence, kvůli onemocnění covidem-19 nevystoupí živě na slavnostním večeru. Soutěž je jednou z největších událostí konaných v Evropě od doby, kdy se začal koronavirus šířit.  Loni se kvůli covidové pandemii nekonala.

Koronavirová nákaza ale organizátorům komplikuje plány i letos. Například čtvrtečního semifinále a sobotního finále se nemůže přímo zúčastnit skupina reprezentující Island, neboť jeden z jejích členů měl pozitivní test na covid-19. 

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků. Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže.