Eurovize se vrací na pódium. Show z Česka doveze Benny Cristo

omaga (soutěžní song Bennyho Crista) (zdroj: ČT24)

V Rotterdamu začíná hudební soutěž Eurovize. Do pětašedesátého ročníku se zapojilo třicet devět zemí. Český zástupce Benny Cristo s písní omaga vystoupí 20. května během druhého semifinále, o vítězi diváci rozhodnou v sobotu. Všechny večery vysílá v přímém přenosu Česká televize. Pompézní hudební soutěž letos ovlivnila opatření související s pandemií covidu-19.

Třiatřicetiletý hudebník je tuzemskému publiku znám spíše jako Ben Cristovao, ale pro účast na nejsledovanější nesportovní události světa se rozhodl používat zkrácenou verzi svého jména. V národním kole přesvědčil loni písní Kemama, ale mezinárodní kolo se nakonec kvůli pandemii nekonalo. Do nového ročníku museli účastníci přijít s novou písní.

Benny Cristo chce zaujmout hudební novinkou omaga. Vznikl k ní také klip, v němž zpěvák vystupuje jako hrdina kultovních filmů. Zda postoupí do finále, rozhodnou diváci z jiných zemí, podle pravidel nemůžou fanoušci hlasovat pro „svého“ soutěžícího.

„Devadesát devět procent diváků uvidí píseň poprvé až při přenosu, předtím soutěž sledují spíše jen pravověrní eurovizní fanoušci. Takže jakékoliv hodnocení dopředu, ať pozitivní, či negativní, se snažím nebrat moc vážně,“ nechce úspěch Bennyho Crista dopředu odhadovat šéf české delegace Kryštof Šámal. Eurovize každoročně přitáhne k obrazovkám víc než 200 milionů hudebních fanoušků z celého světa.

Šéf české delegace Kryštof Šámal: Dopředu úspěch odhadnout nelze (zdroj: ČT24)

Všechno je oddělené

Jedna z nejsledovanějších hudebních soutěží světa se vrací na prahu rozvolňování karanténního režimu v Evropě. Například koncertní halu návštěvníci naplní jen z pětiny, přičemž dovnitř se dostanou jen ti s negativním testem.

„Organizování Eurovize je vždy výzvou, protože máte méně než rok na uspořádání jedné z největších a nejsložitějších událostí v Evropě, ale během pandemie je to mnohem komplikovanější kvůli zdravotním a bezpečnostním pravidlům,“ potvrzuje výkonný producent Sietse Bakker.

Počet lidí při akci se snažili organizátoři omezit na minimum, doprovodné večírky zrušili. Reportéři musí při rozhovorech dodržovat bezpečný odstup od soutěžících, v novinářských centrech je oddělují ochranná plexiskla. Delegace jednotlivých států se pak nesmí vůbec setkat a každý umělec musí pravidelně každé dva dny na PCR test.

„Nesmíme vůbec opustit hotel, pokud nejdeme do arény. Vyzvedávají nás, nesmíme cestovat s nikým jiným, v aréně je vše oddělené. A pak musíme hned do hotelu,“ upřesnil britský soutěžící James Newman.

Pravidla se ještě zpřísnila poté, co se nákaza projevila u členů polského a islandského týmu. I když o finálová kola na pódiu přijdou, organizátoři mají připravené záložní řešení. Všichni interpreti svá vystoupení totiž pro jistotu dopředu ještě natočili.

Obvinění z propagandy i satanismu

Stejně jako předcházející ročníky i letošní kolo doprovázejí kontroverze. Ruskou zpěvačku Manižu Sanginovou začaly vyšetřovat v její vlasti úřady. Soutěžní píseň, v níž popisuje postavení žen v Rusku, označují za extremistickou. „Žijeme s klapkami na očích. Chováme se, jako kdyby v Rusku neexistovalo domácí násilí nebo xenofobie,“ reaguje zpěvačka.

Kritice čelí i soutěžící z Kypru Elena Tsagrinouová. Ve skladbě o toxickém vztahu s názvem El Diabolo, neboli Ďábel, oslavuje podle kyperské pravoslavné církve satanismus. Pořadatelé soutěže to odmítli. Z letošního ročníku ale vyloučili běloruskou hudební skupinu. Její texty, ve kterých kapela očerňuje protivládní demonstrace, označili za propagandu režimu Alexandra Lukašenka.

  • Eurovision Song Contest se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. Tím posledním byl nizozemský zpěvák Duncan Laurence, letos tedy soutěž hostí Rotterdam.
  • Soutěž organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU).
  • Eurovize letos vstupuje do 65. ročníku. Ten se měl původně konat už v roce 2020, kvůli pandemii koronaviru ale skončil po národních kolech.
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.