Omaga. Benny Cristo bude na Eurovizi za Forresta Gumpa i Homera Simpsona

Benny Cristo: omaga (foto: Pavla Hartmanová) (zdroj: ČT)

Benny Cristo představil novou píseň, s níž bude za Česko soutěžit v Eurovision Song Contest. Hudební soutěž byla kvůli pandemii odložena o rok – na jaro 2021. Benny Cristo, který je znám spíš jako Ben Cristovao, se pokusí zaujmout songem omaga. V premiéře k ní nyní představuje i klip.

Benny Cristo se českým zástupcem v Eurovizi stal po vítězství v národním kole. Zahraniční publikum chtěl zaujmout písní Kemama, ale mezinárodní kolo bylo nakonec kvůli pandemii koronaviru zrušeno. Do nového ročníku musí účastníci podle pravidel přijít s novou písní.

Volba padla na song omaga, jehož název vychází ze zkratky OMG. K písni vznikl i videoklip, v němž Cristo vystupuje jako hrdina kultovních filmů. „Odkazovat v hudebním klipu na tak obrovská díla, jako jsou Pulp Fiction, Forrest Gump nebo Osvícení, byla výzva. Uchopili jsme to po svém a Benny tomu svým hereckým výkonem dodal správnou úroveň i vtipnou nadsázku,“ podotýká k natáčení režisér Jan Strach. Diváci v klipu poznají také třeba odkaz na kultovní seriál Simpsonovi.

O postupu do finále se rozhodne 20. května

Třiatřicetiletý Benny Cristo je tuzemskému publiku znám spíše jako Ben Cristovao, ale pro účast v Eurovizi se rozhodl používat zkrácenou verzi svého jména. S písní omaga se hlasujícím divákům soutěže poprvé představí 20. května ve druhém semifinálovém kole.

„Věřím, že se Evropské vysílací unii nakonec podaří zrealizovat Eurovision Song Contest v co možná nejotevřenější variantě, aby si Benny i diváci užili taneční skladbu omaga tak, jak byla zamýšlena. Tedy naživo z Rotterdamu a v pódiové podobě,“ doufá šéf české delegace Kryštof Šámal.

O vítězi se rozhodne o dva dny později, v sobotu 22. května. Vše ve vysílání České televize.

  • Eurovision Song Contest se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. Tím posledním byl nizozemský zpěvák Duncan Laurence, letos tedy soutěž hostí Rotterdam.
  • Soutěž organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU).
  • Eurovize letos vstupuje do 65. ročníku. Ten se měl původně konat už v roce 2020, kvůli pandemii koronaviru ale skončil po národních kolech.
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.