„Werich, to je v Čechách pojem.“ Slavného umělce si zahraje Vojtěch Kotek i Václav Kopta

Tvůrci divadelní inscenace Meda o životě mecenášky a sběratelky Medy Mládkové plánují příští léto uvést hru o Janu Werichovi. Známého herce a dramatika si v režii Adély Laštovkové Stodolové v mladším věku zahraje Vojtěch Kotek, ve zralém věku Václav Kopta. Divadelní představení Werich by se mělo na Letní scéně Muzea Kampa uvádět od poloviny června.

„Každý v této republice ví, kdo Jan Werich byl, ale jen hrstka o něm má nějaké podrobnější informace. Proto jsme se rozhodli přiblížit životní příběh této herecké legendy v představení, které má ambici především se podívat Janu Werichovi do jeho bohatého vnitřního světa,“ říká producentka a autorka představení Daniela Sodomová.

Sodomová a Stodolová Laštovková stály také za inscenací Meda, která vznikla loni u příležitosti 100. narozenin sběratelky a zakladatelky Muzea Kampa Medy Mládkové. Muzeum v současnosti spravuje i vilu, v níž Jan Werich žil až do své smrti v roce 1980. V roce 2015 ji Muzeum získalo do pronájmu a zřídilo v ní stálou expozici V+W.

Scénář hry Werich teprve vzniká, tvůrci ale již oznámili obsazení. Spolu s Vojtěchem Kotkem a Václavem Koptou obrazy z Werichova života na jevišti oživí Jan Nedbal, Jan Vápeník, Berenika Kohoutová, Pavla Beretová, Matouš Ruml, Dan Šváb, Tereza Marečková, Vanda Chaloupková nebo Jiří Maryško. Autor scénografie Marek Cpin počítá s výrazným zapojením videomappingu.

Výzvy mám rád, říká Kopta

„Jan Werich, to je v Čechách pojem, který připomíná spíš instituci nebo něco podobně významného, jako je hora Říp. Je to zkrátka výzva a ty já mám rád minimálně stejně, jako jsem vždy měl a pořád mám rád Jana Wericha,“ řekl ke svému obsazení Kopta.

„Jako malého kluka mě otec několikrát vzal s sebou do toho tajemného a legendami opředeného domu na Kampě. Ani ve snu by mě tenkrát nenapadlo, že se ten kruh takhle krásně a symbolicky uzavře,“ dodal.

O prázdninách by se na Letní scénu Muzea Kampa měla vrátit také hra Meda. Novinkou v programu Letní scény Muzea Kampa budou koncerty. Prvním potvrzeným je koncert Vlasty Redla 22. července.