Vyšly desítky dosud neznámých nahrávek písní a výstupů Voskovce a Wericha

Události: Dosud neznámé nahrávky Voskovce a Wericha (zdroj: ČT24)

Vyšly dosud neznámé nahrávky Voskovce a Wericha. Zvukovou historii Osvobozeného divadla vydalo nakladatelství Supraphon už v roce 2007. Nyní ale komplet rozšířilo o desítky písní a výstupů, které se z různých důvodů nemohly publikovat. Některé skeče dvojice točila jen pro legraci.

Například píseň „Budete se smát, že nemůžu spát“ nyní vychází ve verzi, kterou dosud slyšelo jen pár sběratelů. Nepatrné zakuckání Jana Wericha totiž způsobilo, že se skladba musela nahrát znovu.

Nevyužitelné byly záznamy kvůli technickým problémům i z politických důvodů. „Některé nahrávky nebylo možné použít i z důvodu, že si tam Voskovec s Werichem udělali takové menší extempore. Je to příklad i nahrávky Civilizace, protože tam si dali ruské vsuvky,“ vysvětlil sběratel a znalec děl Voskovce a Wericha Petr Prajzler.

Našlo se také to, co slavná dvojice vytvořila jen pro vlastní zábavu – třeba rozhlasové vysílání tělocviku.

„Nahrávka se udělala do voskové zásady a potom se to teprve lisovalo do nějakého kovu. Až pak teprve umělci řekli jestli ano, nebo ne,“ uvedla Naďa Dvorská, producentka z nakladatelství Supraphon.

Jaroslav Ježek psal poznámky přímo na desky – spokojený nebyl třeba s výkonem muzikantů. „Určitá nahrávka byla třeba nahrána v rychlejším tempu, než měla být, takže ji shledal jako nepoužitelnou,“ poznamenal Prajzler.

Laik rozdíl často nepozná, sběratelé si ale novým kompletem mohou svůj archiv rozšířit o skladby, které zdědili pozůstalí po členech Osvobozeného divadla.