Šedesát hrdinek z českých dějin se sešlo v knize. Od kněžny Ludmily po architektku Jiřičnou

Kniha připomíná příběhy českých hrdinek (zdroj: ČT24)

Kniha Hrdinky představuje šedesát žen z různých období českých dějin. Byly panovnicemi, političkami, umělkyněmi, badatelkami či sportovkyněmi, společná jim ale je především odvaha. Jejich příběhy sepsaly Kateřina Tučková, Lenka Křížová a Renáta Fučíková a ilustracemi doprovodili studenti plzeňské fakulty Ladislava Sutnara.

„Zvítězily ty, které nabízely nejzajímavější příběh, třeba se musely dostat přes různé překážky, které jim osud nastražil, k hrdinskému činu,“ uvedla k výběru knižních hrdinek spisovatelka Kateřina Tučková. 

Do knihy napsala medailony jednotlivých osobností, předělové texty o jednotlivých dějinných obdobích doplnila spisovatelka a ilustrátorka Renáta Fučíková. „Mluvíme o hrdinkách, ale když někdo neví, v jakém prostředí žily, s čím se musely potýkat, nemusíme hrdinství vždycky docenit,“ podotýká.

Knihu ilustrovali studenti

Fučíková zároveň se studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kde učí, knihu ilustrovala. Mladí výtvarníci si mohli sami zvolit, koho chtějí znázornit. „Vybrala jsem si Boženu Vikovou-Kunětickou, první českou poslankyni. Slovo ‚poslankyně‘ tehdy ani neměli, v titulku stálo ‚poslanec – žena‘,“ prozradila například Anna Marie Mišterová.

Kniha vypráví také o osudech kněžny Ludmily, nobelistky Berthy von Suttnerové, političky Milady Horákové nebo gymnastky Věry Čáslavské či architektky Evy Jiřičné. 

Ilustrované příběhy významných žen jsou dobře srozumitelné i mladším čtenářům. Kromě ilustrací vytvořili studenti také plakáty, které hrdinky české historie představily prostřednictvím Českých center i ve světě.