Jak dopadlo play-off na Bílé hoře? Výstava ukazuje Naše slavní bojě

Pražská Villa Pellé otevírá dvě prázdninové výstavy, které spojuje nový pohled – v prvním případě na dějiny, ve druhém na výtvarné umění. O historii návštěvníky poučí komiksové Opráski sčeskí historje, nový impresionismus jim zase přiblíží společná instalace Juliuse Reichela a Romana Výborného.

Kreslíř Jaz, známý originálním komiksem Opráski sčeskí historje, připravil pro galerii výstavu Naše slavní bojě. Vznikla k podzimnímu čtyřstému výročí bitvy na Bílé hoře, ale s humorem dokumentuje i další velké a důležité bitvy v tuzemských dějinách.

„Jeho komiksové Opráski sčeskí historije skýtají potenciál nejen ve vtipu, ale i v šíření povědomí o české historii,“ uvedla ke spolupráci s autorem, jenž si přeje zůstat v anonymitě, ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Hlavně nezamrznout

Svérázný pohled na minulost doplňuje výstava Brrrain Freeze!!! Umělci Julius Reichel a Roman Výborný alias Namor Ynrobyv jejím prostřednictvím reagují na současné dění. Název si vypůjčili z označení pro termický šok, který se může dostavit třeba po zhltnutí studené zmrzliny a způsobit náhlou bolest hlavy. Nový impresionismus, k němuž se tvůrci hlásí, je ale reakcí na současné ateliérové malířství. 

 „To se sice tváří novátorsky, ale de facto naplňuje konzervativní popisný způsob malby, s nímž autoři po svém polemizují,“ vysvětluje kurátor výstavy Patrik Šimon. Instalace umělecké dvojice pracuje se symboly od starého Egypta přes globální značky a míchá skutečnost s virtuální realitou. 

Obě výstavy trvají shodně do 23. srpna.