Febiofest ocení Ivu Janžurovou a v nové soutěži také artové komedie

Febiofest ocení Ivu Janžurovou a přidává soutěž komedií (zdroj: ČT24)

Filmový festival Febiofest letos ocení Ivu Janžurovou. U této příležitosti uvede přehlídka také výběr z filmů, v nichž hrála. Hlavní část 27. ročníku se koná od 19. do 27. března v Praze a následně pokračuje regionálními ozvěnami ve třinácti dalších městech. Dramaturgickou novinkou jsou dvě soutěžní sekce, jedna z nich zaměřená na komedie.

Cen Kristián za celoživotní přínos kinematografii předává Febiofest každoročně několik. Iva Janžurová sošku převezme na slavnostním zakončení. Tvorbu herečky, která před kamerou stojí téměř šedesát let, připomenou festivalovému publiku projekce snímků Morgiana, Pension pro svobodné pány či Ene Bene.

Dvě soutěže místo jedné

Proměnou v letošním ročníku prošla festivalová soutěž. Dosud byla soutěžní pouze sekce Nová Evropa zaměřená na nastupující evropské filmaře. O udělení Grand Prix rozhodovala porota složená ze zhruba tří desítek diváků a čestného přesedy z řad známých osobností.

Febiofest 2020 nabídne soutěžní sekce dvě. V hlavní soutěži shromáždí filmové debuty od tvůrců z celého světa. Výběr se řídil letošním tématem, jímž je lidská důstojnost a síla osobnosti. Vítěze určí porota složená z českého herce a režiséra Jiřího Mádla, maďarské filmařky Ildikó Enyediové a kanadského tvůrce Denise Côtého.

Třiatřiceti filmovým fanouškům připadne hodnocení v nové soutěži komedií. Soustředí se na artové komediální snímky, jež většinou festivaly opomíjí. Její program uzavře jako hold Charliemu Chaplinovi projekce komikova filmu Cirkus.

Program nabídne delikatesy z Asie i východu Evropy

Mimo soutěž dává Febiofest na výběr ze čtrnácti programových kategorií, také některé z nich jsou pozměněny. Například sekce Midnight Circus, vyhrazená temným žánrům a nekorektnímu humoru, nese nově název platformy Planet Dark. Sekce Delikatesy z východu zase spojila tvorbu z regionu východní Evropy a Balkánu. 

Program „Zaostřeno na“ má podtitul „Pusan“ a přiblíží tvorbu výjimečných autorských režisérů z asijského kontinentu. Chybět ani letos nebude Panorama, uvádějící nové tituly od zvučných jmen světové kinematografie, či Generace zaměřená na mladší diváky. Vrací se také sekce Queer Now nebo Classics, letos věnovaná retrospektivě německého režiséra Maxe Ophülse, jenž svým stylem inspiroval mimo jiné Stanleyho Kubricka. Festival též opět chystá Culinary Cinema, tedy večery propojující filmové a kulinářské zážitky.