Kotek jako učitel a Hádek jako trpaslík natáčí ve Žlebech vánoční pohádku

Karel Janák natáčí vánoční pohádku (zdroj: ČT24)

Zámek Žleby u Čáslavi na pár dnů obsadili filmaři České televize. V historických kulisách začali natáčet novou pohádku O vánoční hvězdě. Režisérem je Karel Janák, z herců se divákům představí například Vojtěch Kotek, Anna Geislerová nebo Matěj Hádek.

„Vypráví o spadlé hvězdě během Vánoc, kdy lidé na Zemi řeší vánoční přípravy, zatímco na hvězdném nebi se odehrává dramatický souboj,“ nastínil příběh Janák. Pohádek už v jeho režii vzniklo několik, naposledy ČT s úspěchem uvedla loni na Štědrý večer komediální vyprávění Princezna a půl království.

Chystaná pohádka je zamýšlená jako zimní, filmaři ale museli přírodě pomoci a sníh do Žlebů dovézt, protože přírodní nenapadnul. Natáčelo se hlavně na zámeckém nádvoří při teplotách mírně nad nulou. „Když se točí v zimě, vždycky záleží, jaký máte kostým. Trochu závidím kolegům, kteří mají paruky a vousy,“ přiznává Vojtěch Kotek.

Trpaslík Hádek a hvězda Geislerová

S Karlem Janákem se potkal už před šestnácti lety při zimním filmu Snowboarďáci, divácký hit ho jako herce proslavil. V novince ztvárnil jednu z hlavních postav – venkovského učitele Vaška. „Doufám, že se zařadí do zlatého fondu české pohádkové kinematografie,“ poznamenává Kotek k pohádce.

Vedle scénáře si pochvaluje také herecké obsazení. Ve Žlebech mohli lidé narazit například i na Matěje Hádka, maskovaného ale dlouhými šedivými vlasy a vousy. „Hraju bílého trpaslíka,“ vysvětlil. „Miluju Proximu, kterou je Anička Geislerová,“ prozradil ještě.

Matěj Hádek při natáčení pohádky O vánoční hvězdě
Zdroj: ČT24

Po filmování na zámku Žleby se štáb vydá ještě například na Slovensko, kde v tatranském skanzenu našel vhodné lokace pro vesnici, v níž žije hlavní hrdina. Premiéru by pohádka O vánoční hvězdě měla mít ještě v letošním roce.