Nové filmy Jarmusche a Wajdy otevřou Febiofest

Praha - Filmy klasiků americké a evropské kinematografie zahájí letošní Febiofest. Diváci uvidí poslední film Jima Jarmusche Přežili jen milenci a snímek Walesa: Člověk naděje od Andrzeje Wajdy. Festival otevřou již dvacátého března.

Febiofest zahájí filmy Jarmusche a Wajdy (zdroj: ČT24)

Upíři jsou jenom lidé, sice výstřední a cyničtí, ale docela milí, tvrdí hvězda nezávislé scény Jim Jarmusch. Jeho poslední film si hraje s klišé vampýrských snímků a paroduje hollywoodskou produkci. „Jarmusch je miláčkem vedení programu, které jen čekalo na příležitost, kdy zase natočí zajímavý film,“ usmívá se prezident přehlídky Fero Fenič.

Osobitý režisér je miláčkem nejen vedení festivalu a na smíchovském červeném koberci by ho rádi viděli i čeští fanoušci. „Jima Jarmusche zkoušíme dostat do Česka už patnáct nebo dvacet let, ale je to opravdu těžké, protože strašně nerad jezdí a bojí se všeho mimo New York,“ vysvětluje programová ředitelka Febiofestu Hana Cielová.

Přijede však Jarmuschův oblíbený herec Isaach de Bankolé, který se stane letošním držitelem Kristiána za přínos světové kinematografii.

Druhým z filmů, které přehlídku zahájí, bude nový snímek klasika evropské kinematografie Andrzeje Wajdy Walesa: Člověk naděje, který vypráví životní příběh prvního polského demokratického prezidenta a ikony boje proti komunistické totalitě.

Do Prahy s ním přijede představitel hlavní role Robert Więckiewicz, který publikum Febiofestu zaujal roku 2012 hlavní rolí ve filmu Agnieszky Hollandové V temnotě.

Přihlášky do 28. února

Festival ovšem není pouze o velkých jménech a hvězdách. Letos poprvé budou třeba soutěžit filmy natočené na mobil a diváci zasednou i v hlavní porotě. „Hlavní porota Febiofestu, udělující Grand Prix, je otevřená komukoli, lidem všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese i zájmů. Přihlášky přijímáme už jen do 28. února. Jejím předsedou bude oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk,“ připomněl Fenič.

Na velká kinoplátna se dostane i sedm krátkých filmů od amatérů. „Vstupovali jsme do toho s velkými obavami, co to přinese, ale byl jsem zaražen, jak talentovaní mladí lidé se tam objevili,“ doplnil prezident festivalu.

Febiofest se opět koná v multikině Cinestar na pražském Andělu. Již 21. ročník potrvá od 20. do 28. března, výběr z programu pak uvede do 17. dubna při regionálních ozvěnách v tuctu měst. Předprodej vstupenek začne 12. března.