Neudělal bys mi Honzu Masaryka? Luknár kvůli roli přibral kila a ztratil vlasy

Ukázka: Roman Luknár jako Jan Masaryk (zdroj: ČT24)

Do českých kin se blíží šéf poválečné československé rozvědky Toman. Stejnojmenný snímek o muži, jemuž na cestě k moci nebylo nic svaté, vychází ze skutečného příběhu, objevují se v něm tedy i postavy, které tehdy tuzemskou politiku ovlivňovaly. Jednou z nich je Jan Masaryk, jehož si ve snímku zahrál Roman Luknár. Kvůli roli musel zásadně změnit vzhled.

„Měl jsem hrát původně nějakou hroznou svini z NKVD, ale pak mi Ondra Trojan zavolal: Hele, neudělal bys mi Honzu Masaryka?“ vzpomíná slovenský herec, jakým způsobem dostal od režiséra snímku nabídku na roli ministra zahraničí a syna prvního československého prezidenta.  

Kvůli roli Luknár přibral pětadvacet kilo a na hlavě si nechal vyholit pleš, aby se Masarykovi co nejvíce podobal. „Je to pro mě čest ztvárnit někoho, kdo tady, v našem prostoru, něco znamenal,“ podotýká herec. 

Diváci mohou jeho pojetí Jana Masaryka porovnat s filmem Julia Ševčíka. Ve snímku, který získal dvanáct Českých lvů, politika s nelehkým životem i osobností ztvárnil Karel Roden. Ondřej Trojan v dramatu Toman Masaryka vykresluje jako lidmi oblíbeného politika, který ale v soukromí bojoval se svou labilitou a závislostí na drogách a alkoholu.

Neřeší dodnes nezodpovězenou otázku, zda Masaryk v roce 1948 zemřel násilnou smrtí, nebo šlo o sebevraždu. Sleduje spíše jeho patologický vztah k Tomanovi, který Masarykem manipuloval ve svůj prospěch a podle zájmů sílící komunistické strany.

Toman vstoupí do kin 4. října. S ním i Stanislav Majer jako Rudolf Slánský, Lukáš Latinák jako Vlado Clementis, Aleš Procházka jako Klement Gottwald nebo senátor Jaroslav Kubera v roli prezidenta Edvarda Beneše. Šéfa rozvědky Tomana hraje Jiří Macháček.