V Lužických horách filmují uzly, pomeranče a poprvé i Ewa Farna

Ewa Farna si z pódií odskočí na plátno. Úspěšná zpěvačka si totiž zahraje ve filmu pro mládež Uzly a pomeranče. V příběhu z podhůří Lužických hor získala svou první filmovou roli, před kamerou se setká se zkušenějšími kolegy Stanislavem Majerem, Leošem Nohou nebo Lubošem Kostolným. Snímek v česko-německo-slovenské koprodukci začal na konci července natáčet Ivan Pokorný.

Uzly a pomeranče (2011) jsou adaptací stejnojmenné knihy Ivy Procházkové, za kterou byla nominována na cenu Magnesia Litera a získala Zlatou stuhu. Autorka oceňovaných titulů pro děti a mládež podle svého příběhu nyní také napsala scénář.

Postavy a diváka příběh zavede na českou i saskou stranu Lužických hor, kde o kraji i životě platí, že jsou stejně drsné, jako krásné. Patnáctiletý David (Tomáš Dalecký) tu v předjaří a během letních prázdnin prožívá první zamilování do německé dívky Hanny (Emilie Neumeisterová). Do Davidova života zasahují i klukovské souboje o čest a především jeho další velká láska – koně. 

Z knih Ivy Procházkové mohou diváci ve filmové verzi znát už dramatický Únos domů (2002). I ten natočil Ivan Pokorný, zfilmoval také další scénáře Ivy Procházkové, například psychothriller Záblesky chladné neděle nebo komedii Doktor pro zvláštní případy

První klapka Uzlů a pomerančů padla 31. července ve vesnici Mařeničky na Českolipsku. Snímek vzniká v koprodukci České televize.