Cenu Mercury získal mladý James Blake. Porazil i Bowieho

Londýn - Hudební cenu Mercury za nejlepší britské album roku získal mladý talent James Blake. Pětadvacetiletý zpěvák a klavírista vyhrál se svým druhým studiovým albem Overgrown. V hudebním světě je Mercury jednou z neprestižnějších cen a mnoho znamená už jen patřit na seznam finalistů. Letos bylo favoritem album The Next Day slavného Davida Bowieho.

Cenu Mercury získal James Blake (zdroj: ČT24)

„Tohle je moje první cena od doby, kdy jsem vyhrál tenisový pohár ve škole, když mi bylo dvanáct. Vážím si jich obou stejně a dám je na krbovou římsu hned vedle sebe,“ vtipkoval Blake s cenou Mercury v ruce. Oslovil melancholickými písněmi, do kterých zdatně mixuje elektronickou muziku i hiphop. Původně vystudoval klasickou hru na klavír a na klávesy se často sám doprovází.

Celkem 12 nominovaných umělců soutěžilo o cenu v hodnotě 20 tisíc liber, tedy přes 600 tisíc korun. Šestašedesátiletý David Bowie se stal nejstarším nominovaným v historii ceny. Album The Next Day přerušilo desetiletou odmlku, během níž nic nevydal. Dalším letošním favoritem byla rocková kapela Arctic Monkeys s albem AM.

James Blake
Zdroj: ČTK/AP/Joel Ryan

Mezi nominované dále patřila soulová zpěvačka Laura Mvulaová s albem Sing To The Moon, písničkář Jake Bugg (album Jake Bugg), folková zpěvačka Laura Marlingová (Once I Was An Eagle), elektronický funkový kvartet Rudimental (Home), indie kapela Foals (Holy Fire), taneční duo Disclosure (Settle), punková dívčí skupina Savages (Slienc Yourself), irští folkrockoví Villagers (Awayland) a Jon Hopkins (Immunity).

Vítěze vybírali odborníci z hudebního průmyslu. Cena byla předána 30. října při koncertě v sále Roundhouse v londýnském Camdenu. Vloni prestižní britskou cenu získal kvartet Alt-J se svou prvotinou An Awesome Wave.

Poslechněte si píseň Overgrown: