Šťastná sedmička: Poslechněte si nominace cen Apollo za nejlepší album

Hudební kritici odtajnili nominace na sedmou cenu Apollo pro nejlepší album. O vítězi se rozhodne mezi sedmi nahrávkami. Uspět může debut skupiny Cold Cold Nights nebo brněnských melancholiků Fiordmoss. Bez šancí není ani osmé album J.A.R. nebo comeback táborské dvojice Kalle. Po dvou letech se pak s novinkou vrátil rapper Kapitán Demo. Desetičlenná porota publicistů a dramaturgů bude posuzovat také první desku tria Role a multižánrových Wild Tides. Držitel ceny Apollo za rok 2017 bude znám 8. března.

Kapela Cold Cold Nights na svém debutu (The) Last Summer vypráví příběhy mileniálů, kteří se musí potýkat s genderovými rolemi i vztahy na dálku. Za nahrávkou na pomezí post rocku, indie folku a ema stojí mimo jiné Jakub Jirásek alias J.

Prvotinou zaujali i Fiordmoss, brněnské uskupení s norským členem. Na jejich nahrávce Kingdom Come je podle cen Apollo znát jasná a silná umělecká vize.

J.A.R. už nikoho přesvědčovat nemusí, že patří k jedné z nejoriginálnějších českých kapel. Při Eskalaci dobra podle kritiků - navzdory názvu - zpřístupňují fanouškům svůj ironický a tajemný svět.

Když duo Kalle před třemi lety vydalo skromný debut Live from the Room, všimli si ho kritici i posluchači. A za pozornost stojí i jejich druhá nahrávka Saffron Hills.

Kapitánovi Demo žádný humor není cizí, ceny Apollo tvorbu tohoto rappera ale berou vážně. O čemž svědčí i nominace za novinku Bez klobouku Boss.

České texty a osobitá nálada prý trojčlennou kapelu Role odlišují od jiných „garážových kytarovek“. Alespoň soudě podle jejich první desky nazvané Rána.

Svou mateřštinu nezatracuje ani kapela Wild Tides, která z angličtiny přešla na letošní novince k textům v češtině. Deska Sbohem & šáteček je intimní výpovědí o koncích a začátcích.