Festival v Benátkách si vytáhl Černého Petra. Formanův film uvede restaurovaný

Restaurovaný Černý Petr bude mít premiéru v Benátkách (zdroj: ČT24)

Čtyřiapadesát let po své premiéře se dostane Černý Petr, tragikomedie Miloše Formana, na filmový festival v italských Benátkách. Letošní ročník uvede světovou premiéru digitálně restaurované verze tohoto snímku československé nové vlny. Divákům ji představí herečka Pavla Martínková-Novotná. Pro ni byla postava přítelkyně hlavního hrdiny první a jedinou výraznou filmovou rolí.

Šestnáctiletý Petr nastoupí jako prodavač do maloměstské samoobsluhy, kde je konfrontován s pokrytectvím světa dospělých. Nerozumí si ale příliš ani se svými vrstevníky. Hlavní roli v hraném debutu Miloše Formana z roku 1963 hrál Ladislav Jakim, jeho známost z koupaliště Pavla Martínková-Novotná.

Kvůli roli nemusela obcházet žádné konkurzy, ke spolupráci s tehdy začínajícím režisérem jí pomohla náhoda. „Miloše Formana jsem potkala na hokejovém utkání, kde jsem byla s tatínkem. Ještě s jedním kamarádem mi zastoupil cestu - a tak vzniklo naše přátelství,“ zavzpomínala.

Ladislav Jakim a Pavla Martínková-Novotná ve filmu Černý Petr
Zdroj: ČT

Na jednom z prvních filmů takzvané československé nové vlny se podílela vedle Formana další slavná jména. Asistoval mu Ivan Passer a scénář s ním napsal Jaroslav Papoušek. Uvolněnosti a hlavně věrohodnosti příběhu, který je natočen v podstatě dokumentaristicky, napomohly i improvizace obsazených neherců. „Například poznámka ‚ty býku‘ byla absolutně mimo scénář. Tak se tehdy Miloš s Ivanem a Jaroslavem oslovovali,“ uvedla příklad Pavla Martínková-Novotná.

Napřed Benátky, pak česká kina

Po Černém Petrovi dostala ještě jednu výraznou nabídku - hrát v posledním dílu Papouškovy trilogie o rodině Homolkových, která se odehrává na horách. Odmítla ji. Dala přednost závodnímu lyžování.

Film Černý Petr si ale nedávno osvěžila - už digitálně restaurovaný. „Přišlo mi, že je na dnešní dobu trochu pomalý. Nicméně by pohled na život mladých lidí v té době mohl současné diváky potěšit,“ předpokládá o příběhu, který odráží absurditu všednosti Československa šedesátých let.

Celovečerní debut Miloše Formana uvede benátský festival začátkem září v sekci Venice Classics, která představuje výběr nejlepších digitálně restaurovaných snímků uplynulého roku. Pořadatelé do ní vybrali i Blízká setkání třetího druhu od Stevena Spielberga, Antonioniho Červenou pustinu nebo Bertolucciho XX. století.

V českých kinech se Černý Petr objeví v polovině září, tuzemské premiéry budou dvě - vedle pražské také v Kolíně, kde se film v létě 1963 natáčel.