Rekonstrukce Thermalu se opět odsouvá. Vybíráme, co je důležité, říká finanční ředitel

Finanční ředitel hotelu Thermal Michal Košarko o rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Kdy se bude rekonstruovat hotel Thermal v Karlových Varech? Otázka, která se už stala evergreenem. Budovu vlastní ministerstvo financí, na opravy chce hotel využít i 300 milionů korun, o které mu vláda navýšila základní jmění. Rekonstrukce měla začít původně v lednu, pak zahájení oprav odsunulo na termín po skončení letošního ročníku karlovarského filmového festivalu. A mezitím došlo k dalšímu posunu - na podzim. Co je důvodem, vysvětlil finanční ředitel hotelu Thermal Michal Košarko.

… byl postaven v letech 1967 až 1976 podle návrhů manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Od počátku byl zamýšlen jako jedno z center festivalového dění a skutečně tak i funguje. Součástí komplexu vybudovaného ve stylu brutalismu je i (v současnosti nefunkční) bazén napájený termální vodou z Vřídla. Vlastníkem hotelu je ministerstvo financí. O rekonstrukci a udržení odkazu manželů Machoninových se zasazují také potomci architektů. Thermal není kulturní památkou, památkovou ochranu ministerstvo kultury zamítlo v květnu 2017.

Hotel Thermal
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Proč se rekonstrukce znovu odložila?

Trochu bych se ohradil proti slovu „odložila“. Rekonstrukci jsme poposunuli z toho důvodu, že projektanti poté, co provedli analýzy a sondy, prozkoumali technický stav, přišli s takovými požadavky na finanční zdroje, které jsme nebyli schopni pokrýt. Proto teď vybíráme jednotlivé etapy a ty nejdůležitější části, které potřebujeme spustit jako první. 

Ve špatném stavu je i hotelový bazén. V jaké etapě se počítá s jeho opravou?

Otázka bazénu je dnes poměrně citlivá. Původně jsme počítali, že bychom se jím začali zabývat ve třetí etapě. V poslední době probíhají poměrně intenzivní jednání s municipalitou, jak s městem, tak s krajským úřadem. Snažíme se najít řešení, které přinese jeho rychlejší rekonstrukci.

Rychlejší řešení znamená kdy?

Nemůžu přesně odpovědět, pořád rekonstrukci bazénu vidíme ve výhledu dvou až tří let, ale je možné, že po závěrech z konkrétních jednání by se nám čas mohlo podařit o rok zkrátit. 

Je pro vás bazén při plánování rekonstrukce prioritní část?

Prioritní je pro nás část hotelová a část kongresová. To jsou jednoznačně požadavky, které chceme naplnit, už jen proto, abychom splnili i přání filmového festivalu. 

Jak opravy ovlivní chod hotelu? 

Počítáme s tím, že hotel bude i v průběhu rekonstrukce otevřený. Připouštíme, že některé úseky budou omezeny, ty se ale týkají hotelových služeb, ne festivalu.