Thermal bude za chvíli na spadnutí. Je na spadnutí i rekonstrukce?

Rozhovor s Marií Kordovskou, vnučkou architektů Machoninových (zdroj: ČT24)

Stejně jako se každý rok vrací do Karlových Varů filmový festival, vrací se spolu s ním i diskuse o osudu hotelu Thermal. Stavba ze 70. let podle návrhů manželů Machoninových byla zamýšlena jako jedno z center festivalového dění a skutečně tak i funguje. Rekonstrukce funkcionalistického komplexu, který je (s nadsázkou) na spadnutí, už by prý měla být také na spadnutí. Začít by podle rozhodnutí majitele, tedy ministerstva financí, měla po skončení letošního ročníku festivalu. A co na celou situaci říká rodina původních autorů? Jakub Železný se ptal Marie Kordovské, vnučky původních architektů.

Vy jste jednou ze zakladatelek iniciativy Respekt Madam, jejímž cílem je informování o zajištění architektury manželů Machoninových. Impulsem ke vzniku iniciativy byl právě hotel Thermal. Víte, v jaké fázi je jeho rekonstrukce?  

Je ve fázi jakýchsi příprav. Přiznám se, že o ní nemám moc potvrzených informací. Vím, že ji projektovala nějaká firma bez architekta a že my jsme byli celkem nespokojení. 

Vy, to znamená rodina. Proč jste k plánům rekonstrukce nebyli přizváni? 

Moje rodina se snažila do toho nějak vstoupit. Vyprojektovali dokonce nějakou studii, jak by rekonstrukce mohla vypadat, s podpisem Věry Machoninové, tedy mojí babičky, ale od té doby, co se studie odevzdala, už jsme téměř nic neslyšeli.

Jaké kroky tedy v tuto chvíli podnikáte?

Komunikujeme s právníky a podali jsme oficiální žádost na představenstvo hotelu Thermal, aby zpřístupnilo projektovou dokumentaci a dodržovalo autorské právo, tzn. že rekonstrukce musí být pouze v nejvíce podstatných místech a zároveň musí dodržovat původní projekty. 

Jedním z podstatných míst je bazén, který se stal trochu symbolem současného stavu hotelu Thermal. Bazén je v současnosti vypuštěný, před pár lety se uvažovalo dokonce o jeho  oddělení od hotelu. Jak to nyní hodnotíte?

Ano, před pár lety se uvažovalo o tom, že se bazén odprodá, proti čemuž se naše rodina začala angažovat, a z tohoto nápadu naštěstí sešlo, protože bazén je nedílnou součástí hotelu. Ale od té doby se nic neděje a bazén je zanechán postupné degradaci.

Na druhou stranu, jeho stav je výrazně lepší než před pár týdny. 

Myslím si, že jsou to jen takové povrchové úpravy, kdy se kvůli festivalu uklidilo jen to nejhorší.

Jak se na celou tu situaci tváří vaše babička, autorka Thermalu?

Babička je naštvaná, nebo spíše poměrně rezignovaná. Je jí téměř devadesát let a za svoje autorská práva se soudila od devadesátých let. Už tomu jen smutně přihlíží a my jsme převzali štafetu za ni.