Hamlet na Hradě je ochoten udělat cokoliv, vraždu i vtip

Hamlet je novinkou na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Jako příběh všech příběhů bývá často označován Shakespearův Hamlet. Jako premiérové představení si ho letos vybraly Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě. Titulní roli dánského následníka svěřil režisér Michal Vajdička herci Jaroslavu Pleslovi.

Být, či nebýt? Slavná hamletovská otázka už zazněla na divadelních scénách mnohokrát. Hamlet je totiž nejslavnější shakespearovskou postavou. Základní dilema řešil Richard Burton, Mel Gibson, Kenneth Branagh i Benedict Cumberbatch. Zatím nejslavnější českou divadelní inscenaci Hamleta vytvořil režisér Macháček s Františkem Němcem v hlavní roli. Uvádělo ho Národní divadlo na začátku osmdesátých let. 

V nejnovějším nastudování je Hamletem Jaroslav Plesl. „Pro pravdu je ochoten udělat cokoliv. Ztratit přátele, rodinu, lásku a vlastně i zabít,“ popisuje tragickou postavu dánského prince.

Oproti zavedeným zvyklostem není Vajdičkův Hamlet jenom temné drama, ale místy i velmi vtipnou hrou, s odkazem na české reálie. „Humor vybuduje strmou plochu, aby pak drama na konci vyznělo daleko jasněji a přesněji,“ má podle Hynka Čermáka vtip v tomto Shakespearově díle své místo.

Hamlet: Jaroslav Plesl, Vladimír Polívka
Zdroj: Viktor Kronbauer/Agentura Schok

Na jevišti se objeví i další kolegové Čermáka a Plesla z Dejvického divadla: Veronika Khek Kubařová (v alternaci s Veronikou Mackovou), Petr Vršek a Pavel Šimčík. Spolu s nimi se na jevišti objeví Lenka Vlasáková, Vladimír Polívka a Ladislav Hampl.

Nejen Hamlet

Na rozdíl od většiny hrdinů Shakespeara v minulých letech nesvádí Hamlet boj na nádvoří Nejvyššího purkrabství, ale v  zahradě před Míčovnou. Ta byla postavena okolo roku 1568, kdy Shakespearovi byly čtyři roky. Svého Hamleta poprvé uvedl o šestatřicet let později.

Na programu slavností je Hamlet až do září. Z dalších Shakespearových titulů se hrají i třeba komedie Večer tříkrálový a Mnoho povyku pro nic nebo romantické drama Romeo a Julie. Kromě Prahy také v Brně, Ostravě a Bratislavě. 

Vydáno pod