Císařovna Sissi v Ostravě cvičí, ale cvičit se sebou nenechá

NDM uvedlo hru o císařovně Sissi (zdroj: ČT24)

Moderní žena posedlá svou krásou, ale také žena, kterou dostihly společenské konvence a historické události. Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo demytizující portrét císařovny Sissi.

Výpravnou historickou fresku napsal slovenský dramatik Viliam Klimáček, původně na objednávku Slovenského národního divadla. Jednu z nejoblíbenějších historických osobností vidí jako ženu samostatnou, sebevědomou, vzdělanou, ale i osamocenou, frustrovanou a trpící. 

Na jevišti ostravského divadla se v Sissi proměnila herečka Pavlína Kafková. Role pro ni znamenala mimo jiné i fyzicky náročnou přípravu, protože součástí scény je závěsná šála, na které císařovna, pověstná svou posedlostí štíhlou postavou, cvičí.

Pavlína Kafková
Zdroj: Radovan Štastný/NDM

Sissi všemi milovaná?

Viliam Klimáček začíná vyprávění na konci Sissiina dramatického života. S podstatnými událostmi se tak diváci seznamují retrospektivně a klipovitou formou. „Dozvíme se, co si myslí o mužském pokolení, jak nesnáší stísněný život na dvoře s protokolem a ponoříme se i hlouběji do psychologie té postavy,“ doplnil režisér inscenace Peter Gábor. 

Je známé, že Sissi to na rakouském dvoře neměla jednoduché, ale jednoduché to nemělo ani její okolí s ní samotnou. Hra se poněkud romantizující představy, že císařovnu všichni milovali, nedrží. „Je otázkou, jestli by byla šťastná, i kdyby se nestala císařovnou. Jestli to nebylo vlastně její povahou, její senzitivitou,“ připouští Lenka Kafková. Jejího chotě, císaře Františka Josefa I., hraje Petr Houska. Tchyni a věčnou Sissiinu rivalku pak Marie Logojdová. 

Marie Logojdová
Zdroj: Radovan Štastný/NDM

Hru s podtitulem „Útěky Alžběty Rakouské“ uvedlo NDM v české premiéře 8. června. Na nejbližší reprízy si diváci musí počkat do září. Poslední novinka sezony uzavřela sérii biografických divadelních textů o výjimečných osobnostech: Je uchvatná o nejhorší pěvkyni, která vyprodala La Scalu, Zamilovaný Shakespeare a historické drama Car Samozvanec