Dagmar Pecková naváže na Miloše Kopeckého a zahraje si Mackieho Messera

Dagmar Pecková si zahraje Mackieho Messera (zdroj: ČT24)

Mezzosopranistka Dagmar Pecková připravuje pásmo Wanted sestavené z písní německého skladatele Kurta Weilla. Operní pěvkyně se rozhodla vyprodat sedmnáctkrát pražskou Lucernu během jediného měsíce. V režii bratrů Cabanů se velký sál Lucerny promění v londýnské podsvětí a Pecková oblékne kostým lupiče a vraha Mackieho Messera. „Chceme vytvořit autentickou kabaretní revue,“ říká pěvkyně.

„Celá výprava Cabanů je koncipována na Lucernu, kterou vezmou do hry. Jevištní obraz bude korespondovat s tím nádherným sálem zapadajícím do období 20. a 30. let minulého století,“ popsuje Pecková, která celý projekt vymyslela. K realizaci si pozvala třeba dirigenta Jana Kučeru, Epoque Orchestra, Miroslav Hloucal Jazz Band nebo pěvce Jiřího Hájka.

Dagmar Pecková: Opera se nemusí brát jako vážná věc

Premiéra kabaretní revue v režii bratrů Cabanů se uskuteční 12. dubna. Pecková v Lucerně absolvuje 17 představení. Výprava podle ní nabídne dobové kostýmy i jistou nadčasovost, protože představení zahrne 20 let Weillovy tvorby. Pěvkyně dále připravuje nahrávku, na které se objeví písně Mackie Messer, Surabaya Johny nebo Barbara Song.

Pecková se v minulosti nevyhýbala populární žánrům. Například předloni vystoupila na jubilejních koncertech souboru Spirituál kvintet. „Co se týká opery, vždy jsem byla trochu enfant terrible a nahlížení na operu jako na něco vážného jsem se trochu vysmívala. Operu jako žánr mám strašně ráda, získala jsem v ní krásné role jako třeba Carmen, ale důležitou složkou mé kariéry jsou také písně, komorní tvorba a oratoria,“ uvedla pěvkyně.

S Weillovou hudbou je spojován hit Mackie Messer s textem Bertolda Brechta, který je v tuzemsku populární díky klipu ze 60. let s Milošem Kopeckým. „Koho by nezasáhl? A to jsem byla malé dítě a dodnes si na něj pamatuji. Pravda, z dnešního pohledu vidím, že to s Brechtem má málo společného a toto zpracování se odchyluje od původního záměru flašinetáře a vypravěče, ale vem to čert. Je to skvělé,“ říká Pecková.

Pětapadesátiletá rodačka z Chrudimi se pravidelně objevuje na scénách evropských metropolí. Je držitelkou ceny Thálie za rok 1999 za titulní roli v Bizetově opeře Carmen na scéně Národního divadla v Praze. Loni se představila v projektu Hříšnice na několika festivalech.