Spisovatelka Denemarková kritizovala pročínské prohlášení, teď ji vyškrtli z cesty do Pekingu

Radka Denemarková: Není důvod se Číny bát (zdroj: ČT24)

Spisovatelka Radka Denemarková měla v únoru vystoupit na česko-německém uctění obětí holocaustu v Pekingu, kde chtěla přečíst ukázku ze svého románu Peníze od Hitlera. Němci však nakonec pozvánku stáhli. Podle spisovatelky jako důvod udali to, že podepsala petici odsuzující pročínské prohlášení českých politiků.

Denemarková je známa podporou čínského disentu. V únoru plánovala vyrazit na cestu do Pekingu, aby vystoupila na společném uctění památky obětí holocaustu, které organizuje česká a německá ambasáda.

Z domluvené účasti však nakonec sešlo, údajně na žádost německého velvyslanectví. Důvodem je prý podpis pod peticí, která odsoudila pročínské prohlášení čtyř českých ústavních činitelů.

„Přišlo mi pouze, že mou účast zrušili Němci. A to z důvodu, že jsem podepsala petici a postavila se proti vyjádření čtyř českých nejvyšších ústavních činitelů, kteří podlézali Číně,“ prohlásila spisovatelka pro server Aktuálně.cz, který celou kauzu otevřel.

Německá strana se k případu nechce oficiálně vyjádřit. České ministerstvo zahraničí odmítá, že by Němci Denemarkovou vyřadili kvůli tomu, že podepsala zmíněnou petici. Redakce Aktuálně má však údajně k dispozici e-mailovou korespondenci mezi českou a německou ambasádou, ve které Němci podpis Denemarkové zmiňují.

„Ekonomický pragmatismus převálcoval úplně všechno“

„Je to další z kamínků doby, ve které žijeme. Jen dokazuje, že ekonomický pragmatismus převálcoval úplně všechno. Netýká se to jen České republiky, ale i dalších evropských zemí, že se Číny bojíme. Ale já mám pocit, že není důvod se bát,“ uvedla spisovatelka pro Českou televizi.

Čína je známa tím, že s kulturním nátlakem pracuje běžně. „Velice často používá tak zvanou soft power, je to běžná věc, speciálně v demokratických zemích se jiný tlak vyvinout nedá. Známe spoustu příkladů, kdy se snaží přesvědčit politiky, spisovatele a podobně,“ komentuje to redaktorka zahraniční redakce České televize Kateřina Procházková.