Horrory z Hrádečku jsou inscenací roku 2016

V pravidelné anketě Divadelních novin byla za inscenaci loňského roku v úterý zvolena hra o Olze Havlové. Inscenaci Olga (Horrory z Hrádečku) uvádí Divadlo Letí v pražské Vile Štvanice. V anketě získala sedm hlasů.

„Obrazy ze života Olgy Havlové, který si sama nevybrala, ale který hrdě vzala za svůj“, napsala k dvacetiletému výročí manželky prvního českého prezidenta dramatička Anna Saavedra. Odehrává se na chalupě Havlových, na Hrádečku, který zastupuje Vila Štvanice.

„Chtěli jsme Olgu Havlovou představit jako živou bytost. Nechceme, aby působila jako ikona, která nemá s živým člověkem nic společného,“ uvedla k inscenaci režisérka Martina Schlegelová. Do hlavní role obsadila herečku Pavlínu Štorkovou.

V anketě Divadelních novin hlasovala téměř devadesátka respondentů, svými hlasy upozornili na jednapadesát titulů. Na pomyslném druhém místě (se šesti hlasy) skončila Káťa Kabanová z Národního divadla Brno. Janáčkovu operu zde nastudoval kanadský režisér Robert Carsen s Pavlou Vykopalovou v titulní roli. Inscenace se odehrává v bazénu, který supluje důležitý motiv vody.  

Pět oslovených osobností jmenovalo Vzkříšení z repertoáru Dejvického divadla v Praze. Za „dramatizací povídek neznámého autora“ se skrývá další autorský projekt této scény, pod nímž je podepsán smyšlený Daniel Doubt. Záhadný dramatik zkoumá míru pravděpodobnosti, s jakou se mohou uskutečnit literární fabulace v reálném životě. (Přečtěte si recenzi Vzkříšení).

Káťa Kabanová (režie: Robert Carsen)
Zdroj: Národní divadlo Brno

Čtyři hlasy pak získalo Pomezí autorského týmu Kateřina Součková, Lukáš Brychta a Štěpán Tretiag. Pomezí je takzvaný imerzivní projekt, tedy divadlo, které vtahuje diváky do dění a umožňuje mu zážitek podobný počítačové hře. Zvolit, který z několika příběhů bude sledovat, si diváci mohou v opuštěné budově v Karlíně - v ní herci odkrývají záhadnou minulost zaniklého města na česko-polsko-německém pohraničí.