Národní divadlo Brno vykoupe Káťu Kabanovou v bazénu

Zpěv, tanec a brouzdání mělkým bazénem. Představení Káťa Kabanová, které zahájí letošní ročník festivalu Janáček Brno, se odehrává na opravdu netradičním pódiu. Klasické divadelní jeviště diváci nespatří ani na chvíli, místo toho jim herci a tanečníci představí příběh v obřím bazénu.

Secvičit operu Leoše Janáčka vyprávějící tragický příběh o nešťastné lásce na dřevěných paletách a v čtyřcentimetrové hloubce nebyl rozmar režiséra Roberta Carsena. V obdobné podobě se Káťa Kabanová s ostatními postavami objevila už v Antverpách nebo Madridu. Využití bazénu je pro scénu příznačné, Káťa žije na řece Volze v malém ruském městě.

Dostat vodu na jeviště pomáhali divadelním technikům profesionální bazenáři. Pomocí čerpadel na něj museli nahnat z nádrží pod pódiem 15 kubíků vody. „Patnáct metrů pod jevištěm jsou nádrže, kde je voda ohřívaná a chemicky upravovaná, pak je čerpadly vyhnána nahoru a pak zas dolů, tak ji udržujeme teplou a čistou během představení i po něm,“ vysvětlila výtvarnice Marie Blažková.

Káťa Kabanová je pro herce a tanečníky výzvou (zdroj: ČT24)

Herci dávají pozor, aby neuklouzli

Bazén je na jevišti po celou dobu opery. Kvůli tomu, že je voda ohřívaná, tak se během představení vypařuje a denně se do nádrží musí dočerpat zhruba 500 litrů vody. Na začátku představení má voda okolo 25 stupňů Celsia. „Než dojde na třetí dějství, tak už samozřejmě trochu vychladne,“ okomentovala teplotu vody představitelka Káti Pavla Vykopalová.

Ve vodě se pohybuje často, protože Káťa pobíhá po paletách bosa. „Běhám po deskách, které jsou mokré, takže musím dávat pozor, aby mi to neuklouzlo,“ dodala Vykopalová. Vyhnout se pádu do vody se snaží i představitel Borise Magnus Vigilius. „Já ve vodě nejsem vůbec, ale snažím se balancovat na dřevěných deskách. Ale akusticky je to velké plus, protože voda nese hlas, a navíc je to nádherné,“ okomentoval podobu jeviště Vigilius.

Janáčkova opera zazní na zahájení festivalu, který začíná 7. října. Na rozdíl od inscenací v jiných divadlech nemá Káťa Kabanová pódium jen pro sebe, ale musí se dělit s jinými představeními. Když nebude na programu, bude 15 kubíků vody čekat 15 metrů pod jevištěm na další vystoupení.