Dospělý Potter okouzlil kritiky. Po divadle dospěje i v knižním scénáři

Nejvyšším možným oceněním nešetřili kritici při hodnocení nové divadelní hry o Harrym Potterovi. Děj představení v londýnském Palace Theatre se odehrává o devatenáct let později po skončení kouzelnické ságy od J. K. Rowlingové. Potter v něm opět narazí na svého někdejšího protivníka Draca.

Sedmatřicetiletý Harry a jeho žena Giny mají syna Albuse, který se chystá studovat stejnou čarodějnickou školu jako jeho rodiče. Albus je plachý a nelibě nese otcovu slávu. Také Scorpius, syn Harryho někdejšího rivala Draca, si je sám sebou nejistý. Neumí jednat s děvčaty a navíc si není jistý, kdo je jeho pravým otcem.  

„Britské divadlo za desítky let nepoznalo něco podobného a já za celou svou kariéru recenzenta neviděl nic srovnatelného,“ pěje o hře Harry Potter a prokleté dítě ódy kritik The Daily Telegraph.

Podle recenzenta deníku The Independent může postava dospělého Harryho fanoušky čarodějnického učně zprvu dráždit. „Jeho otcovské schopnosti jsou spíše příšerné a arogance občas nelichotivá. Není dokonalý, a to jej činí tak skvělým. Tento bouřlivý vztah otce se synem je zcela podmanivý a mimořádně emocionální zvláště v závěru,“ upozorňuje ale. 

Představení otevírá problémy spojené s dospíváním, mezigeneračními vztahy a vyrovnáním se s vlastní minulostí. Recenzent deníku The Guardian ve hře vidí postfreudovský motiv viny. „Velká část děje se točí kolem úzkosti dospělého Harryho z vlastních minulých činů a potřebě jeho syna získat nad otcem převahu,“ prozrazuje.

Knižní scénář ke hře Harry Potter a prokleté dítě
Zdroj: Pottermore

Hra Harry Potter a prokleté dítě má dvě části a trvá více než pět hodin. Hraje se zatím pouze v Palace Theatre, přečíst si ji ale budou moci všichni fanoušci - scénář, na němž se podílela i J. K. Rowlingová, totiž na konci července vyjde v Anglii knižně. V českém překladu pak na podzim.