Filmová upoutávka týdne: Kontroverzní Snowden očima Olivera Stonea

Edward Snowden před třemi roky odhalil tajné sledování komunikace lidí americkou Národní agenturou pro bezpečnost. V druhé polovině letošního roku se představí ve filmu od režiséra Olivera Stonea. Po dokumentu Citizenfour se tak životní příběh muže, který informoval o rozsáhlých aktivitách amerických rozvědek, představí i v hrané podobě.

Pro Olivera Stonea jde o další film s politickými konturami. Na začátku devadesátých let se věnoval vraždě Johna Fitzgeralda Kennedyho. V tříhodinovém snímku rozvíjel teorii, že za jeho smrtí stálo vládní spiknutí, na němž se podílela i CIA. Kritici pak Stoneovi vytýkali manipulaci s fakty, podsouvání spekulací do reálných kulis a přehnaný důraz na spiklenecké teorie. Snímek byl ale nominován na Oscara za nejlepší film.

Neméně úspěšný byl v roce 1995 i film o jiném americkém prezidentovi - Richardu Nixonovi. Stone v dramatu jednoduše nazvaném Nixon sledoval jeho život od dětství po rezignaci v srpnu 1974. V roce 2003 pak režisér vytvořil dokumentární rozhovor Comandante, v němž promlouvá s kubánským vůdcem Fidelem Castrem.

Stone se ve své tvorbě věnoval také válce. Po zkušenostech z Vietnamu u něj převládla deziluze. Natočil několik krátkých filmů o veteránech a nakonec v roce 1986 zrealizoval celovečerní Četu, která mu vynesla Oscara za režii i nejlepší film. K tématu se vrátil ve filmech Narozen 4. července (1989) a Nebe a země (1993).

Snowden skončil v Rusku

Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Monitorování se týkalo desítek milionů Američanů i vedoucích činitelů spojeneckých států, například německé kancléřky Angely Merkelové či francouzského prezidenta.

Spojené státy, jejichž pověst tím vážně utrpěla, vydaly na Snowdena mezinárodní zatykač. V současnosti Snowden pobývá v Rusku.