Film jako olejomalba. Kina S láskou vymaluje Vincent van Gogh

Vzniká film Loving Vincent. Jako by jej animoval samotný Gogh (zdroj: ČT24)

V polském Gdaňsku vzniká unikátní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi. Celovečerní snímek Loving Vincent (S láskou Vincent) bude jako první na světě celý vymalován pomocí olejových barev. Jednu sekundu ve filmu představuje dvanáct jednotlivých okének, za celý film tak divák uvidí přes 60 tisíc originálních maleb.

V době počítačově generované grafiky nový film vyniká masivním využitím precizní ruční práce. Studio Breakthru Films a jeho zakladatel Hugh Welchmann se projekt snažilo nastartovat už před několika lety, ale nepodařilo se jim získat potřebné finance. Nakonec však uspěli a po boku Welchmanna se režie snímku ujala polská režisérka Dorota Kobiela.

Producenti unikátního projektu chtějí veškeré práce ukončit na podzim. Snímek by se tak dostal k divákům do konce letošního roku. Projekt neskrývá veliké ambice, koneckonců producenti z Breakthru Films v roce 2008 získali prestižního Oscara za krátký animovaný film Peter & the Wolf (Péťa a vlk) věnovaný hudbě Sergeje Prokofjeva.

Tvůrci navazují na slova samotného Van Gogha, který jednou pronesl, že „může komunikovat pouze skrze své malby“. Loving Vincent se tak stane prvním čistě malovaným snímkem. Bezmála sto malířů prošlo intenzivním školením, aby dokázali malovat přesně ve stylu holandského mistra. Pro osmdesátiminutový film je potřeba přes 60 tisíc originálních okének.

Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény s reálnými herci. V obsazení proto figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Vzorem pro titulní postavu Van Gogha se stal polský herec Robert Gulaczyk. Herci své party už také odehráli a nyní je řada na filmařích, aby záběry přemalovali a opět rozpohybovali.

Jednotlivé scény přímo vycházejí z jednotlivých obrazů od Van Gogha. Do podzimní premiéry by měl výsledný počin obsáhnout přes 80 rozličných obrazů. Na přípravách spolupracuje také společnost Trademark Films. Vznik filmu podpořil Polský filmový institut a školení malířů částečně financovala veřejná sbírka.

Příběh vznikl na základě osmi stovek dopisů, které Van Gogh napsal především svému bratrovi, a směřuje k záhadné umělcově smrti v roce 1890. Van Gogh, který se v té době léčil z deprese, se na konci července 1890 ve věku 37 let postřelil do hrudníku. O dva dny později na následky zranění zemřel. Okolnosti úmrtí nikdy nebyly zcela vyjasněny.

Nizozemský malíř Vincent Van Gogh žil v letech 1853 až 1890. Během krátkého a velmi dramatického života stihl vytvořit bezpočet děl na pomezí impresionismu a expresionismu. Ve své době bohužel nevzbudil větší pozornost kritiků ani veřejnosti.

Slavným se stal až několik let po smrti, dnes je všeobecně považován za jednoho z otců moderního umění, jeho slavná plátna se draží za rekordní částky. Mezi jeho nejznámější díla patří Jedlíci brambor, Hvězdná noc, Portrét doktora Gacheta nebo Havrani nad obilným polem.