Z Cannes sborově zaznívá: Já, Daniel Blake, si zasloužím Zlatou palmu

Pod devětašedesátou Zlatou palmu se schovali tvůrci francouzsko-britského filmu Já, Daniel Blake (I, Daniel Blake). Snímek režiséra Kena Loache je dramatem vypovídajícím o těžkých životních situacích obyčejných lidí, kteří se ocitají ve spárech sociální byrokracie. Nejlepší scénář a herce má íránský The Salesman. Nejlepší herečkou byla zvolena Jaclyn Jose za filipínské drama Ma' Rosa. Čestnou Zlatou palmu obdržel francouzský herec Jean-Pierre Léaud.

Loach si novou sošku vystaví vedle té, kterou si ze stejného festivalu odvezl v roce 2006 za snímek Zvedá se vítr. Vítězný Já, Daniel Blake sleduje osudy truhláře z Newcastlu, který po těžkém úrazu poprvé potřebuje pomoc od státu. Životní cestu zkříží se svobodnou matkou Katie a jejími dvěma malými dětmi, která řeší problémy s bydlením. Oba se zaplétají do soukolí sociální byrokacie. 

Výsledky z Cannes vypadají v jednotlivých sekcích takto:

  • Cena Grand Prix: It's Just the End of the World, režie Xavier Dolan
  • Cena porotyAmerican Honey, režie: Andrea Arnold
  • Nejlepší režie: Cristian Mungiu za film Bacalaureat a Olivier Assayas za snímek Personal Shopper
  • Nejlepší scénář: The Salesman
  • Nejlepší herečka: Jaclyn Jose, film Ma' Rosa
  • Nejlepší herec: Shahab Hosseini, filme The Salesman 

Krátkometrážní sekci ovládl španělský režisér Juanjo Gimenez s dílkem Timecode.  

 Ve snímku Personal Shopper, na kterém se podíleli čeští koproducenti, hrála Kirsten Stewartová. Bylo možné ji spatřit také v zahajovacím snímku Woodyho Allena Café Society. Ředitel festivalu Thierry Fremaux herečku označil za hvězdu letošního ročníku. 

Zastoupení měla také česká kinematografie s novými snímky včetně jednoho koprodukčního česko-francouzského, ale také film z roku 1963 Ikarie XB1. Ta byla však spíš novinkou pro české publikum, v zahraničí totiž snímek slavil větší úspěch než ve vlastní domovině.