Zemřela Věra Kubánková. V 80 hrála u Tata Bojs, v 90 ve filmu

Ukázka: Kobry a užovky s Věrou Kubánkovou (zdroj: ČT24)

Ve věku 91 let zemřela ve čtvrtek 13. dubna herečka Věra Kubánková. Známá je především návštěvníkům pražských divadel, na jejichž scénách se objevovala od padesátých let. Jednou z jejích posledních filmových rolí byla babička v oceňovaném snímku Kobry a užovky.

Věra Kubánková se narodila v Košicích (22. července 1924), hereckou kariéru začala na Moravě – působila v Horáckém divadle v Jihlavě, krátce ve Zlíně.  Na začátku padesátých let přešla do pražského Realistického divadla. Nejvíce se ale podle svých slov naučila během působení v Divadle Za branou na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, pod vedením režiséra Otomara Krejči. Po násilném ukončení činnosti scény se vrátila do Realistického divadla.  

Herečkou nikdy nepřestala být. Své devadesáté narozeniny oslavila v Divadle Na Jezerce, kde ji v posledních deseti letech mohli diváci vidět v inscenacích Lásky paní Katty, Petrolejové lampy nebo ve hře Komedianti v roli napsané přímo pro ni.  

Věra Kubánková při oslavě 90. narozenin v Divadle Na Jezerce
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Televizní a filmoví režiséři ji obsazovali do vedlejších rolí. Objevila se v seriálech Dobrá čtvrť, Nemocnice na kraji města – Nové osudy nebo Kriminálka Anděl. Zdeněk Tyc ji oslovil pro natáčení celovečerních snímků Smradi a Žiletky, Věra Chytilová si ji vybrala do hořké komedie Hezké chvilky bez záruky.  

Účinkovala také v klipu k písni Virtuální duet skupiny Tata Bojs. Bylo jí tehdy sedmdesát osm let.  

Věra Kubánková působila také v rozhlase a v dabingu, za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 1999 Cenu Františka Filipovského, za celoživotní dílo v činohře ji ocenily v roce 2006 Ceny Thálie.