Nová Mozartova a Salieriho skladba zazní v Českém rozhlase

Nová Mozartova skladba ve světové premiéře (zdroj: ČT24)

V Českém muzeu hudby v pátek zněla nedávno objevená skladba Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho, kterou spolu napsali roku 1785. Dílo, které odborníci považovali za ztracené, leželo ve sbírkách muzea od padesátých let. Údaje o autorství skladby byly zašifrované, takže pracovníci muzea nevěděli, jaký poklad archiv ukrývá. Český rozhlas už skladbu natočil a v neděli ji odvysílá na Vltavě.

Autorství bylo potvrzeno za pomoci internetových zdrojů, což v sedmdesátých letech, kdy byla skladba katalogizována poprvé, nebylo možné. Objev učinil německý muzikolog Timo Jouko Herrmann při práci s on-line katalogy Českého muzea hudby.

Badatel, který se zabývá hlavně tvorbou Antonia Salieriho, v nich nalezl libreto Lorenza da Ponteho z roku 1785 nazvané Per la Ricuperata Salute di Offelia doplněné i notovým záznamem pro zpěv a cembalo.

Světový objev

Libreto zhudebnili právě Mozart a Salieri. Jde o drobnou příležitostnou skladbu, kterou si lidé mohli hrát doma pro zábavu. Do sbírek Národního muzea se libreto dostalo v padesátých letech dvacátého století jako konfiskát sbírky hudebnin šlechtického rodu Chotků ze zámku Kačina. Tajemství svazku se podařilo odhalit až díky digitalizaci fondu.

„Je to velice významná záležitost nejen pro Národní muzeum a Českou republiku, ale je to světový objev,“ říká Michal Lukeš, ředitel Národního muzea, pod které České muzeum hudby spadá.

Skladbu už natočil Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Tuto neděli 13. března od 16:45 bude mít premiéru na Vltavě a v pondělí 14. března se skladba objeví k online poslechu na webu Českého rozhlasu.

Nález společného díla potvrzuje, že Mozart a Salieri nebyli nepřátelé. Navzdory rozšířené představě, kterou podpořil slavný film Miloše Formana Amadeus, se umělci vzájemně respektovali. Dobové dokumenty a události svědčí o tom, že vztah skladatelů byl naopak založen na vzájemné podpoře. Pověsti o vražedné zášti možná vzešly z tehdy rozšířené obecné rivality mezi německou a italskou hudební školou.