Kafka na prázdninách nemá být nudný patron

V Siřemi na Lounsku se Franz Kafka několik měsíců zotavoval z tuberkulózy, chtěl být nablízku své milované sestře Ottle. Někteří literární historici považují právě Siřem za inspiraci pro jeho román Zámek. Badatelka a novinářka Judita Matyášová a fotograf Jan Jindra plánují v obci vybudovat stálou expozici Kafka na prázdninách. Rádi by změnili představu, že Kafka byl truchlivý nudný patron. Představit ho chtějí jako aktivního člověka, který se mimo jiné zajímal o vegetariánství, veslování nebo moderní tanec.

„Siřem je jediné autentické místo, kde můžete vidět, co viděl i Kafka,“ odůvodnila Judita Matyášová, proč si pro expozici vybrali vesnici se sotva stovkou obyvatel. Ostatní místa, včetně pražských, s nimiž je spisovatel především spojován, buď nejsou přístupná veřejnosti, nebo se od Kafkových dob značně změnila.

Plánovaná instalace, která by měla vzniknout v někdejší sušárně chmele, chce připomenout, že Kafka netrávil čas jen psaním nebo nudnou prací v pojišťovně. S fotografem Janem Jindrou se Matyášová vydala do 70 míst po Evropě, kam se spisovatel vypravil. „Naším hlavním zdrojem byly deníky z cest, které si psal nejen Kafka, ale i jeho nejlepší přítel Max Brod. Cestovali společně, navštívili například první aviatickou show v Itálii,“ prozradila Matyášová. 

Zjistili také, že v Paříži se Kafkovi zalíbilo metro, v Berlíně chodil do kina, v Liberci si pochutnával na vegetariánském menu a ve volném čase rád vesloval nebo zahradničil. Z výprav vznikla v roce 2009 publikace Na cestách s Franzem Kafkou. Z ní také vychází aktuální projekt Kafka na prázdninách.

O projektu Kafka na prázdninách (zdroj: ČT24)

Zda se spisovatel na vakace vydá zrovna do Siřemi, záleží i na zájmu veřejnosti. Autoři projektu vyhlásili sbírku na portálu HitHit, cílem je vybrat do začátku prosince 860 tisíc korun. Otevření expozice na ploše 90 metrů čtverečních je plánováno na druhou polovinu roku 2016, dalším milníkem je vybudování rezidenčního bytu pro spisovatele, kteří by mohli v Siřemi měsíc tvořit.

Podporu získal Kafka na prázdninách už třeba i u českého literáta Jaroslava Rudiše, který provozuje mimo jiné Kafka Band, u německého autora trilogie o Kafkovi Reineru Stachovi či u Američanky Kathi Diamantové, která se zajímá o Kafkův poslední vztah s její jmenovkyní, Dorou Diamantovou.